Anders Nyrén får sparken

1 av 2
NYHETER

Industrivärdens hårt kritiserade vd Anders Nyrén stoppas från att bli ordförande i investmentbolaget.

Det formella skälet är att huvudägarna Handelsbanken och Lundbergföretagen "inte anser det lämpligt" att Nyrén leder styrelsearbetet och drar tillbaka sitt förslag.

Fredrik Lundberg föreslås i stället ta över ordförandeklubban.

Anders Nyrén sägs samtidigt upp från sitt nuvarande vd-uppdrag från den 6 maj, den post han annars skulle ha lämnat frivilligt för att bli ordförande för Industrivärden. Han får nu två årslöner i uppsägningslön, 21 miljoner kronor.

Anders Nyrén meddelar att han avstår från att kommentera.

Intresseorganisationen Aktiespararna är positiv till att Nyrén hoppar av.

– Det här handlar inte bara om SCA-skandalen utan även om hans roll som ordförande på Handelsbanken, säger Carl Rosén, vd på Aktiespararna, och syftar på turbulensen kring dyra flygresor och annan kritiserad företagskultur inom SCA.

Han tycker att det här kan ge Industrivärden en ny chans.

– Vi hoppas att den nya ordföranden Fredrik Lundberg förstår att Industrivärden måste bli mycket mer lyhörd för omvärlden och smartare som investerare.

”Viktiga frågor”

Nyrén lämnar som en följd även sina andra styrelseuppdrag i ägarsfären, bland annat jobbet som styrelseledamot i SCA. Han får också flytta sig från Handelsbankens styrelse, liksom sina poster i Ericsson, Volvo och Sandvik.

Ossian Ekdahl, chef för kommunikation och ägarstyrning på Första AP-fonden, välkomnar också beskedet.

– Vi välkomnar den här förändringen och tror att med Fredrik Lundberg på ordförandeposten så kommer våra möjligheter att ha ett bra samarbete med Industrivärden, i ett antal olika bolag, att öka, säger han.

– Det här är ju en följd av den kritik som vi och andra lämnat, bland annat på SCA:s bolagsstämma. Fonden äger inga aktier i Industrivärden men i många av de bolag där Industrivärden är huvudägare.

Claes Hemberg, sparekonom på nätbanken Avanza, tycker att det är positivt att näringslivets toppar tar åt sig av den allmänna debatten.

– Vad som är rätt och fel vet ingen, men det här tyder på någon sorts demokrati. Det här är viktiga frågor som rört allt från jämställdhet till hur man spenderar företagets pengar.

Är bytet bra eller dåligt för aktieägarna?

– Bytet är positivt, men den här sfären som består av fyra bolag – Lundberg, Handelsbanken, Industrivärden och SCA – knyts ännu hårdare till varandra, vilket kan bli osunt och försämra insynen. Det blir allt svårare att veta vilka beslut som fattas av vilka.

FAKTA

SCA:s kritiserade flygresor

■ ■ Under vintern 2014/2015 har det riktats kritik mot SCA:s ledning till följd av Svenska Dagbladets granskning av SCA-direktörernas användande av affärsflyg. Som en följd av detta beslutade SCA:s styrelse att tillsätta två oberoende granskningar.

■ ■ Granskarna har kommit fram till att SCA och dess företrädare har följt svensk lag och bolagets policy. Vidare har utredarna funnit att det inte finns någon grund för SCA att rikta ekonomiska anspråk mot enskilda personer och att ansvarsfrihet bör beviljas för styrelsen och tidigare vd:n.

Bland annat användes bolagets privatjet till lyxiga jaktresor och fotbolls-VM i Brasilien.

■ ■ I december i fjol ändrade SCA sin flygpolicy så att närstående inte längre får följa med och att affärsflyget inte längre får användas vid representation. Vd:n Jan Johansson vid flera tillfällen tagit med sig sin fru på flygningar, och hon har även flugit ensam i planet till en kostnad på omkring en miljon kronor, enligt Svd. SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf har också själv använt företagets tre flygplan för jaktresor, ibland ensam och ibland med endast sina hundar som medresenärer. Även flera näringslivstoppar har fått resa med SCA:s privatjet.

TT