Hånet mot Löfven: ”En nakenchock”

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
NYHETER

Här möts nya Alliansen för första gången – och smider planer för att ta makten 2018.

Partiledarna tog också chansen att angripa den sittande regeringen.

– Den rödgröna budgeten är närmast en nakenchock, helt fri från jobbpolitik, säger Jan Björklund (FP).

Lite för sommarklädda i den småkyliga stockholmsförmiddagen kom Alliansens partiledare gående till presskonferensen på Söder.

Här skulle det visas att man håller ihop. Även efter Folkpartiets avhopp från försvarsöverenskommelsen med regeringen och efter att Kristdemokraterna valt en ny partiledare i form av Ebba Busch Thor.

– De har gett mig ett väldigt varmt välkomnande, vilket varit trevligt, säger nya KD-ledaren.

Förnyelse på schemat

Gemensamt poängterade de att nu ska Alliansen förnyas, både som enskilda partier och gemensamt i samarbetet. Politiken ska gås genom med lupp.

I Almedalen för ett par år sedan efterlyste C-ledaren Annie Lööf just det. Hon kallade det ett behov av att "trycka på refresh-knappen".

– Man kan säga att vi gjort det nu. Det är en ny allians som tar över, både personuppsättningsmässigt och också i form av ny politik inför nästa val, säger Lööf.

För att förbereda sig inför nästa val 2018 ska dock Alliansen inte bara förnya politiken. Man planerar också att tillsätta en "äntringsstyrka" som ska förbereda ett eventuellt maktövertagande.

– Vi kommer återkomma till detaljerna. Men det är viktigt att arbeta för att utbilda och stärka nyckelmedarbetarna till nästa regering. Den behöver kompetens så att vi kan genomföra våra förslag, säger Kinberg Batra.

"Nakenchock"

De fyra Alliansledarna passade också på att angripa den sittande S/MP-regeringen och den budget man tagit fram tillsammans med Vänsterpartiet.

Jan Björklund valde att kalla det för "en nakenchock".

– Den är helt naken när det gäller jobbpolitiken. Det är en överraskning med tanke på hur mycket Stefan Löfven har talat om jobben, säger han.

Samtidigt utesluter han inte möjligheten att samarbeta med regeringen i olika sakfrågor under mandatperioden. I FP:s fall bland annat om föräldraförsäkringen och en eventuell tredje pappamånad.

– Men när det gäller budgeten, skatter och arbetsmarknad och den typen av riktigt stora frågor, där ser jag inga möjligheter att samarbeta. Vi har väldigt olika utgångspunkter, säger Björklund.