Förintelseöverlevaren fick en kindpuss – av förre nazistvakten

"Bättre än vad han hade gjort med mig för 70 år sedan"

1 av 2
Den historiska kindpussen.
NYHETER

Eva Mozes Kor, var en av de som överlevde Förintelsen i Nazityskland. Nu har hon hunnit bli 81 år gammal och under rättegången mot en av de nazister som vaktade henne i Auschwitz hände något väldigt oväntat. Han gav henne en puss på kinden.

Många höjde på ögonbrynen i fredags när förintelseöverlevaren Eva Mozes Kor, 81, delade med sig av en bild på Facebook. Där syntes hur hon fick en kindpuss av Oskar Gröning, som var SS-vakt i Nazityskland.

Det hela ägde rum på en rättegång mot Gröning, som anklagas för delaktighet i över 300 000 judars död i Auschwitz. 93-åringen har erkänt att han stod vakt när tusentals människor transporterades till gaskamrarna.

– Jag ber om förlåtelse. Jag delar den moraliska skulden men huruvida jag är skyldig enligt lagen är upp till er att bestämma, sa han i rätten enligt BBC.

"Han var en liten skruv i ett dödsmaskineri"

I samband med bilden skrev Kor ett långt inlägg på sin Facebooksida. Hon skriver att hon förlåter människan Gröning, men fortfarande håller honom ansvarig för det som hände.

"Han var en liten skruv i ett stort dödsmaskineri, men maskineriet kan inte fungera utan de små skruvarna. Men uppenbarligen är han en människa. Hans svar till mig är exakt vad jag menade när jag sa att man inte kan förutsäga vad som ska hända när offer och gärningsman möts", skriver hon.

Kor blev förvånad över pussen, men konstaterar att det är "bättre än vad han hade gjort för 70 år sedan". Hon tror att hon kommer att få kritik för att hon sprider bilden, men försvarar det med att "alla godhjärtade handlingar till slut kommer att vinna över det onda".

En av få som valt att berätta

Ögonblicket innan kindpussen hade Kor uppmanat Gröning att tillsammans med andra gamla nazister försöka ta ställning mot dagens nynazister i Tyskland.

Gröning är en av få nazister från den tiden som valt att berätta öppet om sin roll i Förintelsen. Han har tidigare sagt att han gör det för att få tyst på förintelseförnekare.