Hunden räddade Lennart – i Nepal

1 av 48 | Foto: Privat
Lennart och Skavlan.
NYHETER

Jönköpingsbon Lennart Rydén, 60, befinner sig i Nepal med sin dotter och har varit med om flera skalv.

Häromnatten blev de räddade av en hund.

– Den här hunden är helt otrolig. Jag har fått feeling för honom, säger Lennart Rydén.

Lennart Rydén, 60, var inne i en affär i staden Pokhara i Nepal när det första skalvet kom. Han har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Det skakade så fruktansvärt. Människor var panikslagna. En del var blodiga. Fönster sprack, allt skallrade och det var som att gå på en studsmassa, säger Lennart, som är på semester i Nepal med sin dotter.

Hunden började skälla

De flesta i Pokhara har sedan det första skalvet sovit utomhus. Ingen känner sig säker inomhus, berättar Lennart. Men han och dottern har sovit i sitt hotell.

Ett beslut de varit nära att ångra.

I söndags, natten mot måndagen lokalt tid, skakades staden av ännu ett skalv. Men de hade änglavakt – eller snarare ”hundavakt”. Strax innan skalvet började en hund skälla på hotellet.

– Hunden kände av att något var på gång. Han började skälla så förbannat. Så, vi slängde på oss kläderna och tog oss snabbt ut. En stund senare kom skalvet, säger Lennart.

Lennart och dottern har nu döpt honom till Skalvan.

– Det tycker jag är ett ganska lämpligt namn i allt detta elände. Det sägs ju att hunden är människan bästa vän. Det stämmer nog.

Ingen väg ut

Lennart ska åka hem till Sverige på fredag. Men både han och dottern – som bor i Delhi –  kan inte ta sig från Pokhara. Flygen är inställda och ingen vågar ta de slingriga bergsvägarna.

– Det är ett väldigt diffust läge. Vi får olika uppgifter hela tiden. Men jag hoppas att jag kommer hinna med mitt flyg, säger han. 

Lennart och hans dotter är nu väldigt trötta. De har inte kunnat sova på flera dygn.

–Alla är spända. Man försöker koppla av men oron gror under ytan, säger han.

Hunden följer honom

Lennart har i alla fall Skalvan. Sedan händelsen häromnatten har de blivit riktiga bundisar. 

–Jag har aldrig träffat en sån otroligt fin hund. Han följer efter mig hela tiden och släpper mig inte ur sikte. Det känns väldigt tryggt faktiskt. Jag har fått feeling för honom, säger Lennart.

Enligt de senaste uppgifterna från nyhetsbyrån AP har helgens skalv hittills skördat över 4 000 människors liv.