Ambassadör får böta efter muta

Foto: UD
Sveriges ambassadör i Egypten Charlotta Sparre har fått dagsböter för mutbrott.
Efter en olovlig rabatt på Ikea i Kario på 520 kronor får hon nu böta 32 800 kronor.
NYHETER

Sveriges ambassadör i Egypten Charlotta Sparre har fått dagsböter för mutbrott.

Efter en olovlig rabatt på Ikea i Kario på 520 kronor får hon nu böta 32 800 kronor.

– Hon anser själv att det var olämpligt gjort, säger Veronica Nordlund, presskommunikatör på UD.

När svenska ambassadören Charlotta Sparre fick handla möbler på Ikea för personalrabatt gjorde hon sig skyldig för mutbrott, ansåg Riksenheten mot korruption och inledde en förundersökning.

”Var klumpigt”

Redan när tidningen Expressen skrev om ärendet i augusti i fjol erkände Sparre att tilltaget var ”klumpigt och inte lämpligt”.

– Jag reflekterade inte särskilt mycket när vi fick rabatten och accepterade därför att ta emot den. Min främsta tanke var att spara pengar, svenska skattemedel. Jag har dock insett att detta inte är korrekt och stämt av frågan med UD:s administrativa ledning och fått bekräftat att detta inte är i linje med våra etiska riktlinjer, sa hon till tidningen.

Nu har ett strafföreläggande kommit i ärendet, vilket innebär att Charlotta Sparre erkänt att brott begåtts och accepterar straffet.

Enligt strafföreläggandet uppgick rabatten till sammanlagt knappt 600 kronor, men påföljden blir desto högre. Totalt 40 dagsböter à 820 kronor ger ett totalt bötesbelopp på 32 800 kronor.

Har betalat

Charlotta Sparre själv vill inte kommentera ärendet, utan hänvisar till UD:s presstjänst.

– Hon betalade själv tillbaka rabatten på inköpen och anser själv att det inte var lämpligt. Efter det så är det utagerat för vår del, säger Veronica Nordlund vid UD.