CNN:s reporter hyllas – hoppade in vid hjärnoperation

"De behövde ett par extra händer"

1 av 4
CNN-reportern hoppade in vid operationen. Foto: Faksimil CNN.
NYHETER

Brist på personal och resurser fick en journalist på plats i Nepal att hoppa in vid en hjärnoperation.

– De behövde ett par extra händer, berättar CNN:s Sanjay Gupta.

Den kända CNN-reportern Sanjay Gupta blev oväntad hjälte för ett av jordbävningens offer i Nepal – 8-åriga flickan Selena Dohal.

Hon kom in till sjukhus med en skallfraktur och misstänkta hjärnskador. Hon hade varit på väg att hämta vatten när ett hus kollapsade över hennes huvud. På sjukhuset rådde resurs- och personalbrist. Då fick CNN:s medicinreporter hoppa in.

– De behövde ett par extra händer eftersom de är satta under så hårt tryck, säger Sanjay Gupta till CNN.

"Återhämtar sig väl"

Trots att förutsättningarna på sjukhuset inte var de bästa lyckades Gupta och läkarna hjälpa flickan, som nu är på bättringsvägen.

– Hon gör bra ifrån sig och återhämtar sig väl. Man har också hittat hennes föräldrar som sörjde för ett av hennes syskon som fått frakturer på båda benen, säger han.

Det var dock inte någon helt orutinerad journalist som hoppade in vid hjärnoperationen. Gupta är inte bara medicinreporter, han är också praktiserande neurokirurg.

Han har rapporterat från flera katastrofer men kallar jordbävningen i Nepal och sviterna efter den för det värsta han sett. Enligt landets premiärminister kan 10 000 människor ha dött i katastrofen.