Åtta avrättades - en kvinna benådad

Åtta av de nio dödsdömda har nu avrättats i Indonesien. Advokaten: ''Jag har misslyckats''

1 av 4
NYHETER

Halv ett på natten lokal tid avrättades de australiska medborgarna Andrew Chan och Myuran Sukumaran i Indonesien tillsammans med sex andra män.

För tio år sedan dömdes de till döden för att ha planerat smuggla heroin.

En av advokaterna twittrade strax efter arkebuseringen: ''Jag misslyckades. Jag förlorade''.

Trots de massiva protesterna, främst i Australien, avrättades de två australiska medborgarna Andrew Chan och Myuran Sukumaran av en exekutionspatrull halvsju svensk tid, skriver The Guardian.

Duon dömdes 2005 för att ha planerat att smuggla över 8 kilo heroin mellan Indonesien och Australien.

Andrew Chans bror Michael twittrade en timme efter att avrättningarna ska ha skett: ''Jag har just förlorat en modig bror på grund av det felaktiga rättsystemet i Indonesien. Jag saknar dig redan RIP Lillebror''.

Dömdes till döden

Chan och Sukumaran ansågs vara ledare för den grupp på nio personer som kommit att kallas Bali Nine. Samtliga medlemmar dömdes för den planerade smugglingen, fem av medlemmarna dömdes till döden. Övriga dömdes till 20 års fängelse eller livstid.

I natt, lokal tid, avrättades förutom australiensarna också fyra män från Nigeria, en man från Brasilien och en man från Indonesien. Samtliga dömda för narkotikabrott.

En kvinna, Mary Jane Veloso från Filippinerna, benådades i sista stund sedan en kvinna som anklagats för att ha lurat Mary Jane Veloso att smuggla narkotika överlämnat sig själv till polisen på Filippinerna, uppger indonesisk teve.

Det finns än så länge ingen officiell bekräftelse på benådningen, uppger The Guardian.

I tio år har de australiska medborgarna Andrew Chan och Myuran Sukumaran suttit i fängelse i väntan på att avrättningen ska genomföras. I lördags fick de beskedet att arkubuseringen skulle ske i natt, skriver Sky News.

Korsen klara

Australiska myndigheter har länge försökt få de indonesiska myndigheterna att tänka om och ställa in dödsdomen. Dödsdomen har även fått stor kritik i eftersom de två domarna i målet nu utreds för korruptionsanklagelser, skriver News.com.au. I dagarna höll Amnesty International en vaka i Sydney i ett sista försöka att få de indonesiska myndigheterna att tänka om.

Men beslutet stod fast.

Igår levererades kistorna och de färdigmålade korsen till Batu-fängelset på ”Death Island”, Dödens ö,. På korsen är männens födelsedatum målade. Så även dödsdatumen.

Gifte sig i fängelset

Under tiden i isoleringscellerna på ”Death Island” har Myuran Sukumaran ägnat sig åt oljemålning som terapi. Hans advokat har visat upp hans mörka självporträtt för medier vid ett flertal tillfällen. En av de senaste målningarna hade titeln ”Självporträtt. Tiden tickar”

Andrew Chan friade och gifte sig med sin fästmö Febyanti Herewila. Bröllopet var näst sista gången de såg varandra i livet.

I dag lokal tid klockan 14.00 tog Sukumaran och Chans familjer ett sista farväl. Vid midnatt leddes de ut genom den täta djungeln till ett brant slingrande väg till platsen som kallas för Death Valley, Dödens dal.

FAKTA

De sista timmarna

Klockan 14.00, lokal tid, tog de farväl av sina släktingar för sista gången.

Timmarna fram till midnatt, då dödsdomen utförades, fick männen tillfälle att träffa andliga ledare. 

Vid midnatt leddes de ut från fängelset till Nirbaya, Death Valley, där de avrättades.

På platsen fanns en exekutionspatrull på 12 man.

Bara en av de tolv skyttarna hade ett skarpt skott i sin pistol, övriga lösa skott. Ingen av dem vet vem det var som avfyrade det dödliga skottet.

Källa: Daily Mail, Jakarta Post

ARTIKELN HANDLAR OM