Pekar ut mannen som Yaras mördare

1 av 2
Yara skickades till släktingarna i Karlskrona för att kunna bearbeta sina traumatiska upplevelser efter kriget. Drygt ett år senare på valborgsmässoafton förra året, kom samtalet till SOS Alarm. Nu döms den 31-åriga kvinnan till livstids fängelse för att ha misshandlat 8-åringen till döds. Bilden togs av en privatperson på tågstationen i Kristianstad dagen innan hon dog.
NYHETER

Nu har advokat Eric Widner fått lov att peka ut Yara Alnajjars morbror som ensam mördare.

Och han tog tillfället – i en drygt två timmar lång plädering sådde han tvivel för att försöka rentvå den livstidsdömda kvinnan.

– I tingsrätten var jag förhindrad att peka ut mannen som gärningsman. Men i hovrätten får jag lov att göra det, men NN kommer själv att stå för sina tidigare uppgifter, säger Eric Widner.

Han påstår att kvinnans kulturella bakgrund förhindrar henne att själv peka ut maken som gärningsman.

För hovrätten lyfter Widner fram ett nytt scenario för vad som kan ha hänt den där mörka valborgsaftonen i fjol: Yara var sen hem från skolan. Mannen godtog inte förklaringen. Han började slå henne. Försvarsadvokatens teori är att mannen sedan noggrant planerat hur han ska lyckas rentvå sig själv, till exempel med mobilfilmer där han uttrycker "genomtänka meningar" som kan blir försvårande för kvinnan och även lägga skulden på henne.

Filmade våldet

I förhör har mannen sagt att han började filma för att freda sig från skuld, eftersom han inte kunde stoppa kvinnans våld.

– Att han är rädd för kvinnan är felaktigt. Den arabiska traditionen känner inte till något sådant beteende. Det är kvinnan som viker sig och anpassar sig efter mannen, säger Widner.

– Mannen har bestraffningsrätten i kulturen.

Sammanbiten

Kvinnan gråter och tar sig för pannan. Hon ser sammanbiten och fokuserad ut. Ibland kastar hon en blick mot sin make, men han visar inga större reaktioner på något som sägs i sal 3.

– Mannens berättelse har fått alltför stor betydelse i det här målet. Det är uppenbart att han är sannolik och trolig gärningsman, säger Widner.

Den blodiga brödkaveln som bär kvinnans dna då? – ett av åklagarens främsta bevis.

– Det är ett bruksföremål och därför är det inte konstigt att NN:s dna finns på kaveln, säger Widner och anser att det inte är styrkt att kvinnan använde den för att slå ihjäl den lilla flickan.

Tre veckor behöver hovrätten innan domen meddelas den 19 maj.

FAKTA

Fallet Yara

På valborgsmässoafton i fjol hittas en åttaårig flicka från Gaza livlös hemma hos sin morbror i Karlskrona.

Under den tid som flickan bor hos släktingen larmas socialen flera gånger om att hon troligtvis far illa. Polisen faxade den sista orosanmälan till socialtjänsten under påsken. Där blev den liggande i ett postfack.

Kommunen registrerade inte att faxet var att betrakta som en anmälan. Faxet upptäcktes först efter flickans död.

I Blekinge tingsrätt dömdes kvinnan till livstids fängelse för mord. Mannen dömdes för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han dömdes för underlåtenhet att ingripa i garantställning och anses inte ha varit delaktig i dödsmisshandeln.

Källor: Polisen, Blekinge tingsrätt och Karlskrona kommun

TT