Ryska hånet mot finska ministern

1 av 13 | Foto: Niclas Hammarström
Finska kustbevakningen. Och en Finlandsfärja.
NYHETER

Finska försvaret söker intensivt efter det okända föremål de upptäckt i sina vatten.

Då passar rysk media på att håna finske försvarsministern Carl Haglund – och kallar honom ”skandalminister”.

Mönstret känns igen från den svenska ubåtsjakten i höstas. Då hånade rysk media de svenska ”fruktlösa letandet” och menade att det var ett försök att höja försvarsanslagen.

”Framförde inga bevis”

Nu är det den statligt styrda ryska tidningen Rossijskaja Gazeta som ger en känga till finska försvarsministern Carl Haglund (SFP).

Enligt finska tidningen Hufvudstadsbladet beskrivs Haglund som en skandalminister som redan tidigare framfört grundlösa anklagelser mot Ryssland utan underliggande fakta.

I artikeln framgår att den finska marinen inte velat spekulera kring vilken typ av undervattensfarkost som observerats.

”Ändå skyndade sig Finlands försvarsminister Carl Haglund att meddela att en rysk ubåt eventuellt befunnit sig på Helsingfors kust. Ministern framförde inga som helst bevis”, skriver Rossijskaja Gazeta, enligt HBL.

Antirysk retorik

Tidningen preciserar inte i vilket sammanhang som Haglund ska ha uppgett att det rört sig om en rysk ubåt, och enligt nyhetsbyrån Finska Notisbyrån (FNB) har Carl Haglund inte heller vid något tillfälle pekat ut något land som ansvarigt.

Enligt den ryska tidningen har den avgående finska regeringen ägnat sig i allt större utsträckning till en antirysk retorik.
Det är åsikter som den ryske biträdande försvarsministern Anatoli Antonov skriver under på. Han uppger för den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti att västländer anklagar ryska ubåtar för överträdelser som en del av ett propagandakrig mot Ryssland.