Stora brister vid miljardaffär

NYHETER

Sjöfartsverket hemlighöll dokument och struntade i lagen om offentliga upphandlingar i samband med köpet av sju räddningshelikoptrar, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Upphandlingen av sju sjöräddningshelikoptrar från det italienska bolaget AgustaWestland har kantats av en rad allvarliga brister, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Två gånger har förvaltningsrätten gett Sjöfartsverket bakläxa eftersom andra helikoptertillverkare inte kunnat konkurrera på lika villkor.

I det första fallet ställdes så snäva krav på längd, höjd och volym vid upphandlingen att samtliga konkurrenter föll bort. I stället försökte Sjöfartsverket göra en direktupphandling av AgustaWestlands agent – något som förvaltningsrätten också satte stopp för.

I korrespondens mellan Sjöfartsverkets ledning och helikopterföretaget, som skickats från privata mejlkonton utan att diarieföras talas det om "handslag", och en offert på nästan en miljard kronor ska ha skickats till Sjöfartsverkets ledning före upphandlingarna.

Vid det tredje upphandlingsförsöket ställdes kravet leveranstid så snävt att endast AgustaWestland hade chans att lägga bud.

TT