Madeleines föräldrar ska få 600 000 av portugisisk polis

1 av 2
Madeleine McCann försvann i Portugal 2007.
NYHETER

Han ledde sökandet efter försvunna Madeleine McCann, 3, i Portugal.

Sen skrev han en bok om insatsen.

Ärekränkande, tyckte flickans föräldrarna.

Nu ska den förre polisen betala när 600 000 kronor i skadestånd till dem.

Goncalo Amaral kallade sin bok ”Sanningen om lögnen”.

Han hävdade att makarna McCann gömt flickans kropp och fick det att se ut som en kidnappning. Flickan dog i själva verket i en olyckshändelse, skrev Amaral i boken som blev en storsäljare när den kom 2008.

McCanns stämde Amaral för ärekränkning och krävde motsvarande 13 miljoner kronor skadestånd. De ansåg att hans bok hade försvårat sökandet efter dottern och orsakat dem stort lidande.

Rättegången inleddes 2012. Nu har domstolen i Lissabon tilldömt McCanns skadestånd men betydligt mindre än de begärt: knappt 600 000 kronor, uppger Sky News.

Inga fler exemplar av boken får säljas. Producenten Valentim de Carvalho, som gjorde en tv-dokumentär, baserad på boken, får inte sälja kopior av filmen.

Läkarna Kate och Gerry McCann uppger att de är mycket glada över domstolens utslag.

– Vi vill betona att det här aldrig har handlat om pengar utan om den kränkning som drabbat våra två andra barn – och den skada som drabbat det fortsatta sökandet efter Madeleine, säger de i ett uttalande.

Utredningen av försvinnandet pågår fortfarande både i Portugal och Storbritannien.

– Vi vill påminna människor om att en oskyldig liten flicka fortfarande är försvunnen och de som är ansvariga för hennes bortförande fortfarande är på fri fot, säger föräldrarna i sitt uttalande.

Madeleine McCann försvann på kvällen den 3 maj 2007 från familjens semesterlägenhet i Praia da Luz i Algarve. Föräldrarna satt tillsammans med vänner på anläggningens restaurang.

Flickan skulle ha fyllt fyra några dagar senare.

Förra året grävde brittisk och portugisisk polis i ett oländigt markområde nära semesteranläggningen – utan att hitta något.