Tusentals bevakar utegångsförbud i Baltimore

1 av 6
NYHETER

Baltimores gator bevakas av tusentals poliser och nationalgardet.

Klockan 04, svensk tid, trädde utegångsförbudet i kraft.

24 minuter senare satte polisen in rökgranater mot dem som var kvar på gatorna.

Mer än 3 000 poliser och ytterligare personal från nationalgardet spred ut sig i Baltimore samtidigt som mörkret föll över staden, skriver Reuters.

Timmen innan förbudet trädde i kraft ropade polisen ut order i megafoner på stadens gator.

”Klockan 22 kommer vi att införa utegångsförbud. Människor som fångas kommer att gripas”, säger en polistalesman.

Utegångsförbud

Mellan klockan 22 och 05, lokal tid, råder utegångsförbud. Det ska gälla i en vecka och utfärdades kort efter att statens guvernör utlyst undantagstillstånd.

Minuter innan det trädde i kraft visade CNN hur mängder av människor stod framför en rad av kravallutrustade poliser.

Washington Post rapporterade att stora grupper ungdomar bildat kedja i staden en knapp timme innan utegångsförbudet trädde i kraft.

– I natt kommer inte allt nonsens från i går att upprepas, säger en.

”Snälla gå hem”

Samtidigt som polisen lugnt bad människor att gå hem fortsatte Baltimoreborna att stå i klungor på gatorna. Under CNN:s live-sändning hördes upprörda röster strömma från folksamlingen.

En kvinna med megafon uppmanar samtidigt människor att gå hem:

”Snälla gå hem. Ge inte någon anledning att göra något som inte är rätt”

Vid 04.15, svensk tid, började polisen röra sig mot grupper av demonstranterna. Samtidigt började människor i folksamlingen att kasta flaskor mot kravallpoliserna.

Vägrar lämna

Från en helikopter uppmanade polisen människor att gå hem.

Bara minuter senare sköt polisen tårgas och rökgranater för att skingra folksamlingarna. Kort därefter rapporterade de om att en grupp med människor startat en brand utanför ett bibliotek på Pennsylvania Avenue. Poliserna svarade med tårgas för att skingra gruppen som enligt Baltimore-polisen fortsatte agera aggressivt.

När utegångsförbudet varit i kraft i en dryg timme rapporterades polisen i stort ha kontroll över situationen. Mindre grupper av människor fortsatte dock vägra lämna gatorna.

Enligt CNN har ett tiotal personer gripits. De flesta för att ha brutit utegångsförbudet, men två för plundring och en för förargelseväckande beteende.