Rysk rymdfarkost störtar mot jorden

NYHETER

En obemannad rysk rymdfarkost störtar okontrollerat mot jorden, enligt brittiska medier.

Ryska rymdtekniker försöker desperat få kontakt med farkosten.

Priset för haveriet kan uppgå till 800 miljoner kronor.

Foto: NASA
Här är ISS Progress 47 dockat i internationella rymdstationen. Här skulle även Progress 59 ha dockat – men nu störtar den obemannad mot jorden.

En anonym talesperson från ryska rymdstyrelsen sa att rymdfarkosten ”inte har någon annanstans att ta vägen” än till jorden, enligt The Guardian.

Gick snett

Farkosten var på väg med förnödenheter till den internationella rymdstationen, ISS. När den skulle docka med rymdstationen gick något fel, rapporterar Independent

Ryssland förlorade kontakten med farkosten och sedan dess har den flutit runt i rymden. Dess hastighet, kurs och höjd går att följa live för att se var den förväntas gå ner.

Snurrar fort

Ryska myndigheter kämpar med att återta kontrollen över farkosten, om de inte lyckas så kommer den störta mot jorden så fort bränslet tar slut. Enligt ett pressmeddelande från amerikanska Joint Space Operations Center (JSOpC) så snurrar farkosten just nu ett varv var femte sekund och man har kunnat observera rymdskrot som lossnat.

Rymdfarkosten uppges ha haft material och förnödenheter till en vikt av sammanlagt tre ton som skulle lastas på ISS. De sex personerna på ISS uppges vara utom fara.

Enligt The Guardian kan farkosten cirkulera runt jorden i en dryg vecka till innan dess bränsle tar slut.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax uppger att priset för haveriet kan uppgå till så mycket som 800 miljoner kronor, skriver The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM