"Blodforsens" gåta för oss närmare liv i rymden

1 av 3
NYHETER

Blodröd sörja forsar fram. Men det är inte glaciären som blöder.

Nu finns nya svar på den mystiska gåtan med "blodforsen" på Antarktis.

McMurdos torrdalar på Antarktis är ett av världens mest extrema ökenområden. Men under den snustorra ytan finns vatten. Massor av vatten.

Regionen är känd för det skrämmande naturfenomenet "Blood falls", eller blodforsen.

Blodröd sörja forsar fram ur glaciären som om den skulle blöda.

– Jag har studerat "blodfallen" under ganska lång tid och det har alltid varit ett mysterium, säger huvudstudieförfattaren Jill Mikucki vid University of Tennessee enligt Washington Post.

Ny forskning säger att regionen kan vara full av salt, extremt kallt grundvatten som sammankopplar kringliggande sjöar i ett massivt nätverk – och som kan vara hem åt mikroorganismer som överlever i extrema förhållanden.

Främmande organismer

Forskare trodde ett tag att färgen kom från röda alger. Men det visade sig vara järnoxiden i vattnet som ger färgen och analyser visar att främmande bakteriellt liv finns i det gyttjiga saltvattnet.

Forskarna har länge sökt efter källan till blodforsens gåta och Jill Mikucki tror nu på ett utbrett underjordiskt ekosystem under öknens yta.

De tror att om vi kan finna liv på andra planeter, om vi lyckas med det i Antarktis underjord.

Som liv i yttre rymden

Forskarlaget ska nu undersöka saltvattensförekomsten grundligare och se hur sammankopplade Antarktis sjöar är.

Allt de gör är samtidigt användbart inom rymdforskningen.

– Forskare har använt torrdalarna till att testa instrument sedan Viking-programmet, säger Mikucki. Så hur vi upptäcker saltvattnet och kommer åt det är relevant för arbetet på platser som Mars.

Om vi hittar liv på andra planeter är det troligt att det kommer att se ut som livet under Antarktis. Som exempel tror forskare att liv i den underjordiska sjön Vostok kan likna det vi kan finna på Jupiters måne Europa, som är täckt av hav och is.

Nyligen fann rymdforskare spår efter saltvatten på Mars. En upptäckt som kan tyda på att det funnits liv på planeten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Antarktis

Rymden