Efter regn och rusk kommer solsken

SMHI rekommenderar bra kläder för valborg

Snart glassväder Det blir ingen varm valborg - i stället rekommenderas varma kläder och regnställ för säkerhets skull. Men redan i mitten på nästa vecka finns det chans för glassväder. Foto
NYHETER

Värmen sviker valborgsfirarna.

Men håll ut - redan nästa vecka väntar vackrare väder.

– Har vi tur närmar det sig 20 grader på sina håll, säger meteorolog Lisa Frost.

Just när ni läser det här är ett lågtryck på väg att dra in från sydväst över hela Skandinavien. Och på många håll väntas nederbörd, inte bara i form av regn.

– Det är lite typiskt med ostadigt väder just till valborg. Från norra Dalarna och uppåt får man nog räkna med blötsnö lite här och var, säger Lisa Frost på SMHI, som förutspår ett kylslaget firande i hela landet.

Packa regnkläder

Varma tröjor rekommenderas och regnar det inte än är det ändå bra att packa ner regnkläder, för säkerhets skull.

Men, som ordspråket lyder. Efter regn kommer solsken.

Högtryck på ingång

Redan i mitten av nästa vecka ser det ut att bli fint väder igen. Ett högtrycksområde ser ut att växa till sig över Ryssland och tros dra in mot sydväst.

– Från onsdag finns chans till sol igen och det ser ut att hålla i sig, säger Lisa Frost.

Enligt SMHI kan det bli 10-15 grader i stora delar av landet med möjlighet till värme­toppar på 20 grader i Götaland.

Blir varmare

Visserligen får vi räkna med att stackmoln bildas som kan ge lokala skurar, men solen syns desto mer och varmare lär det bli.

Så har valborgsvädret varit de senaste åren

Hoppet är det sista som överger oss. Visst, men ser vi till historien borde vi inte bli förvånade över regn och kyla en dag som denna.

2010: En ostadig historia med regn på många håll och snö i delar av Norrland. Över Götaland passerade ett område med regn och skurar. Kallast var Umeås 3,3 grader. Varmast hade stockholmarna med sina 17,9 grader.

2011: Det började bra med sol och värme nere över Götaland där Lund bjöd på 18,9 grader och Göteborg 18,5 grader. Men under dagen rörde sig en kallfront över landet med kallare väder. I Umeå blev det 9,5 grader som högst.

2012: Norrland hade ostadigt väder med hård blåst och snöbyar i fjällen. Ändå hyfsat behagliga temperaturer. I övriga landet var det soligt och fint. Varmast var det i skånska Hästveda som hade 22,8 grader.

2013: Natten mot valborg drog ett snöfall in över norra Norrland som övergick i regn österut. Även i övriga landet hade ostadigt väder och skurar. Som mest uppmättes 15 grader i söder och cirka 5 grader i norr.

2014: Efter flera sommarlika dagar drog kylan in lagom till valborg. Bara Halland och Skåne var förskonade från det kalla, blöta vädret. Mellan noll och tre plusgrader i Norrland och norra Svealand. Källa: Weatherpal