Kommunen röjer bort sexnästet i skogen

1 av 4 | Foto: SVT NYHETER JÖNKÖPING
NYHETER

Ridskolan i Hyltena rasade över sexnästet längs deras ridvägar.

Nu agerar kommunen – genom att röja upp i skogen:

– Vi hoppas att de människor som brukar vara där och ha de här aktiviteterna att de ska känna att ”oj vad öppet det blev och nu kan vi inte vara här utan får flytta på oss”, säger Fredric Norrå, mark- och exploateringschef på Jönköpings kommun.

Deras ridväg har kantas av underkläder, porrtidningar och kondomer. Samtidigt som kärlekspar gömmer sig i buskarna och skrämmer hästarna.

För några veckor sedan tröttnade ridskolan Volt i Hyltena och gick ut i media och krävde en bom av Jönköpings kommun.

Nu har de båda parterna kommit överens om en alternativ lösning.

Ska bli en öppen plats

Kommunen kunde nämligen inte gå med på en bom för skogsvägen trots att den inte leder någon annanstans annat än till en vändplan mitt i skogen.

– Vi kände inte att vi kunde stänga ute allmänheten utan vi vill att allmänheten ska ha tillgång till området. Då kom vi fram till en gemensam lösning om att kommunen går in och kvistar av stammar och röjer av sly i skogen så att det blir en mer öppen plats, säger Fredric Norrå, mark- och exploateringschef på Jönköpings kommun.

Bland madrasser och andra attiraljer har främmande människor träffats för att ha sex eller bara för att titta på. Fenomenet kallas dogging. De träffas via nätet och bestämmer träff på en offentlig plats. Oftast i Hyltena.

– Vi hoppas att de här människorna som brukar vara där och ha de här aktiviteterna att de ska känna att "oj vad öppet det blev och nu kan vi inte vara här utan vi får flytta på oss, säger Norrå.

”Det här är jättebra”

Sedan tidningar och tv har uppmärksammat doggingen i Hyltenaskogarna har deltagarna inte skrämts bort. Det har snarare lockat fler nyfikna.

Ridskolan är dock nöjd över kommunens lösning på problemet.

– Vi tycker att det är jättebra. För då stänger de inte av någonting. Det vi vill är att det ska bli lugnare där borta från de som skräpar ner. Jag tror att nu när kommunen beslutat att röja och ta bort så vågar de inte dit för de vill inte synas. Jag tror och hoppas det, säger Simone Lönander på ridklubben Volt.

Hon tror också att det kan öka tryggheten i grannbyn i stort.

– Barnen kan gå till bussen själv förhoppningsvis igen. Föräldrar har varit tvungna att gå med före. Hundägare kanske vågar ut på promenader igen också. Alla har hållit sig borta. Nu blir det allmän plats igen. Det är kommunens beslut och låter jättebra, säger Lönander.