Sov bland avföring – på elevboende

NYHETER

Eleven sov på en madrass i ett källarutrymme – med urin på golvet och avföring i en hink, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Nu kritiseras fastighetsbolaget och skolan.

– Det är riktigt synd om personen som fått leva i den här misären, säger en elev till nyhetskanalen.

Liljaskolan i Vännäs utanför Umeå, som har både gymnasie- och vuxenutbildningar, har ett elevboende och det är på det flera elever nu larmar om dåliga förhållanden.

En elev ska till exempel ha tillåtits att bo i ett källarutrymme i flera månader innan någon reagerade, rapporterar SVT Västerbotten. Där sov personen på en madrass på golvet och uträttade sina behov – trots avsaknaden av en toalett. Både avföring och urin ska ha runnit ut på golvet, och stanken i huset beskrivs som outhärdlig.

”Alltid något problem”

Nyhetskanalen har pratat med två elever som bor i ett av husen som är elevboenden, och som tycker att boendemiljön också i övrigt är undermålig.

– Det är alltid något problem och aldrig helt bra. Om någon har kissat i en korridor och man torkar upp det så nästa dag är det något annat som har hänt, säger en av dem.

Maria Öhgren, tillförordnad gymnasiechef i Vännäs, säger att problemen ”upptäckts och åtgärdats” och att ingen kommer att tillåtas bo i källarutrymmet igen. Hon kan inte svara på hur situationen uppstått.

– Jag vet faktiskt inte och kan inte svara på det, säger hon till nyhetskanalen.

Lovar ta ansvar

Skolans rektor, Henrik Bolin, meddelar per mejl till SVT Västerbotten att det kommunala bolaget Vännäs fastigheter, som äger huset, larmade honom om att en person bodde i källaren redan i början av mars och att personen då blev avstängd från skolan. Elever på boendet uppger dock för SVT att en eller fler bott i källaren även efter det.

Per Lundqvist, vd på Vännäs fastigheter, menar att ansvaret fallit mellan stolarna, och säger till SVT att skolan måste ta ansvar för eleverna. Själv lovar han att fastighetsbolaget framöver ska ta ansvar för källarutrymmet.

Sofia Roström Andersson