Löfvens och Romsons hemliga attacklista – mot nya motståndet

NYHETER

I kväll tänker Stefan Löfven och Åsa Romson gå till stenhård attack mot Alliansen, visar ett internt strategidokument från regeringen.

Den borgerliga oppositionen ska anklagas för att ta miljarder till sänkta skatter – på bekostnad av jobb, skola, välfärd och miljö.

– Det är minus, minus, minus, enligt statsministern.

Rekvisita har blivit ett allt vanligare inslag i partiledardebatterna i Sverige. Allt ifrån Gustav Fridolins kolbit till Fredrik Reinfeldts fem meter långa lista över jobbsatsningar har väckt uppmärksamhet.

Och inte vill partiledarna vara sämre i SVT:s drabbning i kväll.

Aftonbladet kan avslöja att statsminister Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) kommer att gå till stenhård attack – utifrån en lista man menar visar Alliansens omfattande skattesänkningar och nedskärningar de närmaste åren. Listan har tagits fram inom regeringskansliet och ses som ett strategidokument inför partiledardebatten.

Två spår i attackerna

Attackerna bygger Löfven och Romson utifrån Allianspartiernas budgetmotioner. Två huvudspår är enligt dokumentet tänkta att löpa som en rödgrön tråd:

• De borgerliga partierna M, C, FP och KD fortsätter med "samma gamla skattesänkarpolitik" som förut. Totalt vill man sänka skatterna med tio miljarder de närmaste åren, fem miljarder redan i år.

• Stora nedskärningar inom jobb, utbildning, välfärd och miljö får bekosta sänkningarna.

Löfven och Romson kommer att framhålla att Alliansen genom sina prioriteringar äventyrar viktiga framtidsutmaningar och att det är en politik som väljarna tröttnat på.

Löfven: Minus, minus, minus

Stefan Löfven har tidigare sagt att väljarna nu, när S/MP-regeringens egen ekonomiska politik börjar gälla, kommer att märka skillnad jämfört med den politik som rått under åtta år med Alliansen.

– I de borgerliga partiernas alternativ ser vi neddragningar på näringspolitiken, sjukvården, äldreomsorgen, idrotten och arbetsmarknaden. Där står det minus, minus, minus. Medan vi har lagt en vårändringsbudget som satsar på investeringar för att människor ska komma i arbete, att skolan ska fungera och välfärden likaså, sa han i samband med statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen.

FAKTA

Löfvens och Romsons attacklista

• De borgerliga partierna vill sänka skatter med tio miljarder de närmaste åren. Fem miljarder redan i år.

• Stora nedskärningar på viktiga samhällsområden får bekosta de sänkta skatterna.

Exempel de kommer att använda sig av i debatten, och som regeringen enligt strategidokumentet hittat i de borgerliga partiernas budgetmotioner för 2015:

Jobb (minus miljoner kronor)

Infrastruktur: 620

Näringsliv: 195

Arbetslöshetsförsäkring mm: 880

Arbetsmarknadspolitiska insatser: 354

Arbetsmiljöverket: 29

Utbildning (minus miljoner kronor)

Skola, utbildning och studiestöd: 970

Folkbildning: 75

Miljö (minus miljoner kronor)

Natur och havsmiljö: 425

Lokala klimatinvesteringar: 50

Välfärd (minus miljoner kronor)

Sjukvård: 198

Äldreomsorg: 60

Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning:194

Bostadstillägg för pensionärer: 126

Underhållsstöd till ensamstående föräldrar: 207

Idrott: 32

Kultur: 32

Totalt: - 4,7 miljarder kronor i nedskärningar för 2015.