Förseningar efter nedfallen tågledning

1 av 3
NYHETER

Det är stora förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg efter att en kontaktledning fallit ner i Skövde.

Vid 17.15 öppnades ett av två spår på Västbanan igen.

– Det blixtrade och dundrade. Till slut smällde det och ledningen åkte ner, säger Melanie Söderlund, 21, som fångade olyckan på film.

Kontaktledningen föll ner strax efter klockan 14 på söndagseftermiddagen och orsakade tågtrafikstopp i flera timmar förbi Skövde.

Tågbanan var strömlös mellan Laxå och Falköping, vilket förutom tågen mellan Stockholm och Göteborg även berörde sträckan Falköping–Nässjö.

Vid 17.15-tiden öppnades det ena av de två spåren förbi Skövde.

– Det innebär att trafiken är igång igen. Tåg står på kö och kommer att få rulla när det är möjligt, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det är dubbelspår där annars, men nu får tågen turas om. Trafiken kommer inte flyta på som vanligt, men man gör så gott man kan, säger presskommunikatör Beisi Sundin till TT.

Trafikverket har ingen prognos för när felet kan vara helt åtgärdat och räknar med förseningar under resten av söndagen.

Uppmanas kontakta tågbolag

Resenärer som ska resa under kvällen uppmanas att kontakta sina tågbolag.

– Det är viktigt att resenärerna kollar sina resor med tågbolagen innan de ger sig iväg till stationen, om deras tåg leds om via en annan sträcka eller om det är bussar som ersätter. Men omfattningen av felet vet vi inte än, säger Beisi Sundin till Aftonbladet.

Skövdebon Melanie Söderlund, 21, blev från sin tomt vittne till hur kontaktledningen revs ner.

– Vi såg att det blixtrade och dundrade massor. Vi gick ut och tittade och såg att det kom från tågrälsen, vi bor inte många meter därifån. Jag tog upp telefonen och filmade, sedan fortsatte det att blixtra ett tag och till slut smällde det till och ledningen åkte ner.

”Åt helvete”

Philip Welander, 21, befann sig på ett tåg från Stockholm till Göteborg som vid 14.20-tiden stannade före Skövde.

– Det var bara skog runtomkring oss. De berättade att det var en elledning i Skövde som rasat ner men att de inte kunde ge någon information om när vi skulle kunna åka vidare. Det är åt helvete.

När Aftonbladet når Philip har han lyckats hitta en taxi och är på väg mot Göteborg igen.

– Jag måste dit i jobbet och kunde inte sitta kvar på tåget och vänta i tio timmar.