12 000 soldater i massiv rysk militärövning

Vice premiärministern i tv-intervju: ”Stridsvagnar behöver inte visum”

1 av 4
NYHETER

Nu kontrar Ryssland mot den stora militärövningen i norra Sverige.

President Vladimir Putin har gett order om en ”massiv överraskningsinspektion” för att granska militärens stridsberedskap.

12 000 soldater och 250 flygplan deltar i övningen, rapporterar BBC.

Grafik och fakta: Här är flygplanen som deltar i Natos superövning

I går inleddes Arctic Challenge Exercise. 115 flygplan och 3 600 soldater ska öva i norra Sverige under två veckor. Det gör Arctic Challange till en av världens största flygövningar. Förutom arrangörstrion Sverige, Norge och Finland deltar också Natoländer som Tyskland och Storbritannien.

Övningen genomförs efter en lång tid av ökade spänningar mellan Ryssland och Väst. Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, beskriver situationen som alarmerande.

– Det här är det sämsta säkerhetsläget sedan Kalla krigets slut. Jag skulle till och med säga att det är sämre, för då var terrorbalansen mer stabil, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

250 stridsflygplan

Och det tog inte lång tid innan Ryssland svarade på övningen i Norrland. Bara några timmar efter att den inletts beordrade president Vladimir Putin en stor inspektion av krigsberedskapen i landets centrala militärdistrikt. Nyhetsbyrån Tass rapporterar att 12 000 soldater och 250 stridsflygplan ingår i den gigantiska övningen. Syftet är att testa distriktets förmåga att bekämpa en fiende i luftstrid. Ryssland kommer också att testskjuta missiler med lång räckvidd i ett övningsområde i Sibirien.

Kaxigt svar från ministern

BBC rapporterar att den ryska beredskapskontrollen är ett test inför en större övning som ska genomföras under de kommande månaderna. I en tv-intervju fick landets vice premiärminister Dmitry Rogozin frågor om landets återkommande styrkedemonstrationer gav han ett mycket sturskt svar:
”Stridsvagnar behöver inte visum”.

Grafik och fakta: Här är flygplanen som deltar i Natos superövning

ARTIKELN HANDLAR OM