Sjöstedt kritisk till ny Nato-övning

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
NYHETER

I dag drar den stora Natoövningen Baltops 2015 igång i Östersjön. Sverige deltar med både JAS-plan och fartyg.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar på att Sverige än en gång övar med Nato.

– Det leder sannolikt till ökad upprustning i vårt närområde. Det tror jag är dåligt.

Mellan den 5 och 20 juni ska militär från 17 länder öva i Östersjön. Övningen Baltops 2015 leds av USA och Nato.

Ett hundratal fartyg, stridsflygplan och stridsbåtar kommer att mullra in i Sveriges närområde. Bland annat ska amerikanska bombplan öva på att fälla minor i svenska vatten och Natos marinkårssoldater landstiger utanför Ravlunda i Skåne. Sverige deltar med bland annat ett amfibieskyttekompani och åtta JAS-plan.

Det är andra gången på kort tid som Sverige övar med Nato-länder. I slutet på maj hölls flygövningen Arctic Challenge Exercise i övre Norrland.

”Leder till upprustning och osäkerhet”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att Sverige närmar sig Nato-medlemskap, och är kritisk.

– De här enorma övningarna ihop med Nato gör att vi kommer närmare ett Nato-medlemskap. Jag tror att det uppfattas i vårt område som att vi i praktiken närmar oss Nato, säger Sjöstedt.

Om Sverige närmar sig Nato leder det till upprustning och osäkerhet i vårt närområde, menar Sjöstedt.

– Sammantaget är de här jätteövningarna en del i en sorts spiral där Ryssland övar väldigt aggressivt, vilket är otroligt illa, men där Nato också trappar upp övandet. Jag tror att upprustning är dåligt för vår säkerhet.

FP vill se medlemskap

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) ser positivt på Sveriges övningar med Nato och vill att Sverige går ännu längre.

– Det som Sverige saknar är att vi följer upp de här allt mer intensiva övningarna med ett medlemskap i Nato, säger Widman.

Allan Widman menar att Ryssland rustar upp, oavsett om Sverige är alliansfritt eller med i Nato.

– Ryssland har bestämt sig och de satsar allt de äger och har på sina militära resurser. Det har pågått under ganska lång tid. Så det faktum att Nato, Sverige och Finland övar i en liten skala i Östersjön i form av Baltops är inget som driver Rysslands upprustning, säger han.