Rektorn: "Du är mer fantastisk än en fånig bokstav"

Skickade budskap till eleven – och skapade debatt.

NYHETER

Pusselbitens skola i Lunds kommun har varit på mångas läppar på Facebook det senaste dygnet. Nu berättar rektorn Benita Sjöberg om bakgrunden till den virala bilden – som lett till en hel del debatt.

"Kom ihåg att ett betyg bara talar om hur duktig din lärare är på att nå fram. Du är mycket mer fantastisk än en fånig bokstav".

Så stod det på meddelandet som lades ut på Pusselbitens skolas Facebooksida på onsdagen. Sedan dess har bilden gillats av nästan 11 000 personer och delats av 2 000.

Budskapet har hyllats av många, men det har tolkats både som en slags protest mot betyg och anklagats för att underminera lärarna.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle få så mycket luft under vingarna. Det enda syftet var att höja en elev, säger Benita Sjöberg, rektor på skolan, till Aftonbladet.

"Bra att vi diskuterar"

Det var nämligen ett meddelande som endast skrevs till en av eleverna i sexan, som ska lämna skolan där bara 22 elever går för tillfället. Pusselbiten är en sammanslagen verksamhet för grundsärskole- och grundskoleelever. Skolan satsar särskilt på elever med autism och asperger.

Trots att det inte var syftet har det lilla meddelandet blivit som ett slag i debatten om betyg, framför allt för de som gillat och delat bilden på Facebook. Benita Sjöberg välkomnar ändå diskussionen som uppstått.

– Min mening var inte att skapa debatt, det blev bara en följdeffekt av det. Men jag tycker det är bra att vi diskuterar samhället i stort och specifikt våra elever, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att vi i ett levande system diskuterar alla delar av det.

ARTIKELN HANDLAR OM