Dagens namn: Teresia, Terese
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Greklandskrisen - på 60 sekunder

Här är bakgrunden till den grekiska krisen – på 60 sekunder.   Här är bakgrunden till den grekiska krisen – på 60 sekunder. Foto: AP

Grekland har en internationell skuld på 340 miljarder euro som landet lånat de senaste fem åren.
För att ha råd att betala skulderna gjorde Grekland enorma nedskärningar, vilket lämnade många i fattigdom.
I januari valde en frustrerad befolkning ny regering som bestod av vänsterförbundet Syriza och nationella oberoende greker.
När Greklands betalningar blev försenade blev landet tillsagt att göra fler nedskärningar eller förlora sitt ekonomiska stöd. Syriza vägrade detta och höll söndagen den 5 juli en omröstning, i vilken det grekiska folket höll med om beslutet.
Om inte grekerna kan betala innebär det att landet i princip är konkursmässigt och i förlängningen riskerar att lämna eurosamarbetet. Landets centralbank varnade nu för att hela EU-medlemskapet kan vara i fara.
Den 7 juli, träffades eurozonens finansministrar. Sedan hölls ett extrainsatt krismöte med Greklands premiärminister Alexis Tsipras och de högsta ledarna för eurozonen. Många trodde där att Grekland skulle presentera ett nytt förslag på nedskärningar i den offentliga sektorn, men Tsipras kom tomhänt.
Vid midnatt på torsdagen den 9 juli gick deadlinen ut för Grekland att lämna in förslag på reformer. Långivarna har krävt tuffa åtstramningar för att låna ut mer pengar. Vid 22-tiden lämnade Alexis Tsipras in ett tufft krispaket. Det innehöll bland annat förslag på höjd pensionsålder och höjda skatter.
Först måndagen den 13 juli kommer grekiska premiärminister Alexis Tsipras och EU-topparna överens om stödpaketet. Efter en 17 timmar lång mangling kom vid niotiden på måndagsmorgonen, svensk tid, meddelas att man nått en uppgörelse ett tredje stödpaket. Tsipras medgav dagen efter att han själv är kritisk till avtalets krav men att det är det bästa Grekland kan få.
  Onsdagen den 15 juli röstade det grekiska parlamentet igenom det tredje stödpaketet, men inte smärtfritt. Precis innan röstningen tvingades premiärministern hålla ett extramöte med sitt eget parti eftersom mer än hälften av dem flaggade för att de skulle rösta nej. Statligt anställda strejkade mot reformpaketet och på onsdagskvällen rasade de våldsammaste demonstrationerna på flera år.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet