Skickar ut nya porrfakturor – trots fängelsedomen

Båda sidorna överklagar domen mot Dennies Pettersson

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Dennies Pettersson, 41, har dömts för flera fall av grov utpressning, försök till grov utpressning och grovt förtal.
NYHETER

Dennies Pettersson dömdes till fängelse för att ha försökt pressa tusentals personer på pengar för att de ska ha porrsurfat.

Nu har de falska fakturorna börjat skickas ut igen. Samtidigt kräver åklagaren att 42-åringens straff skärps.

– Det verkar vara ett otroligt snabbt återfall i brottslig verksamhet, säger Mats Mattsson vid Ekobrottsmyndigheten.

För Lars började mardrömmen 2012. Det var då han för första gången krävdes på pengar för påstådd porrsurfning. I meddelandet hävdades det att han via mobilen laddat ner en porrfilm. Rättighetsinnehavaren krävde Lars på 8 000 kronor. Om han inte betalade skulle han bli uthängd på nätet. Lars vägrade, trots att kraven fortsatte att komma två till tre gånger i veckan.

Men han var långtifrån den enda som drabbats av bluffakturorna. I början av 2013 hade över 1 000 anmälningar om porrutpressningen kommit in – bara till polisen i Skåne.

En rad olika företag stod som avsändare på kraven. Men huvudmannen bakom de alla var 42-årige Dennies Pettersson. Enligt polisen har han tjänat över en miljard kronor på sin verksamhet det senaste tiotalet åren.

”Rädd att de ska komma hem”

Polisen inledde en enormt omfattande utredning mot Pettersson och flera av hans kumpaner.

I januari i år inleddes rättegången. I juli dömdes Dennies Pettersson till fängelse i 2,5 år för bland annat grovt förtal, grov utpressning och grovt bokföringsbrott.

Under förundersökningen satt Pettersson häktad i över ett år. I samband med det upphörde utpressningsbreven att komma till Lars.

Men nu är de tillbaka.

”De har bytt namn till bolag som inte är registrerade, men Dennies Petterssons namn finns dock med. Den störta förändringen är dock att de kräver mer och mer pengar. Nu kräver de drygt 36 000 kronor och hotar med om att jag inte betalar detta så ska de kräva ännu mer, sammanlagt nära 80 000 kr”, skriver Lars.

Det inträffade har påverkat honom starkt.

”Jag har blivit stressad och har fått psykosomatiska problem. Kroppen reagerar. Jag känner mig instängd, isolerar mig. Jag är rädd att de ska komma hem och kräva mig på pengar. Jag vågar inte lämna ut telefonnummer till okända. Jag har bytt till hemligt nummer och svarar aldrig direkt om jag inte vet vem det är.”

Nerlagd förundersökning

Lars har ännu en gång hört av sig till polisen för att anmäla porrbluffen.

– Han upplever inte att han fick någon hjälp alls. Och dagen efter han anmält det hörde de av sig och berättade att förundersökningen är nerlagd, säger Carin Flemström på Brottsofferjouren, som engagerat sig i Lars fall.

Det är Ekobrottsmyndigheten i Malmö som drivit målet mot Dennies Pettersson. Där är Mats Mattsson chefsåklagare.

– Det är flera drabbade som direkt eller indirekt har hört av sig till mig under de senaste dagarna. Jag har haft kontakt med fyra-fem stycken, men jag misstänker att många fler är drabbade, säger han.

Hur ser du på att verksamheten återupptas så snart efter fällande dom?

– Han är på fri fot eftersom han suttit häktad i över ett år och i stort sett redan avtjänat sitt straff. Då går det inte att lägga på några restriktioner.

Enligt Mattsson kan den senaste tidens anmälningar leda till att en ny förundersökning inleds.

Men det första draget från Ekobrottsmyndigheten blev ett annat: Åklagaren har valt att överklaga fängelsedomen mot Dennies Pettersson.

– De nya anmälningarna kan inte ingå i den överklagade domen. Så beroende på utvecklingen får vi bedöma om det finns anledning att starta en ny förundersökning.

– Det verkar onekligen vara ett otroligt snabbt återfall i brottslig verksamhet. Spontant kan det finnas anledning för oss att anhålla honom på nytt, säger Mats Mattsson.

Dennies Pettersson har i en tidigare intervju med Aftonbladet förnekat all brottslig verksamhet.

– Jag är en entreprenör som kommer på unika sätt att tjäna pengar, sa han då.

42-åringen har även överklagat domen mot honom.

– Han menar att han är helt oskyldig. Min klient har tidigare friats på tusentals åtalspunkter. Han har svenskt rekord i friande domar. Nu  tänker vi sätta några pinnar till i den statistiken, säger Petterssons advokat Lars Kruse.

Aftonbladet har sökt Dennies Pettersson.

Fotnot: Lars heter egentligen någonting annat.