Clinton avslöjar miljardinkomster

1 av 2
Hillary Clinton.
NYHETER

Hillary Rodham Clinton och hennes man tjänade motsvarade 1,2 miljarder kronor på åtta år.

– Det är tack vare möjligheterna som Amerika tillhandahåller, säger hon i ett uttalande.

På fredagen offentliggjorde Hillary Rodham Clinton över 2 200 sidor med bland annat åtta års skatteuppgifter och hennes sjukdomshistorik. Något som är vanligt bland de som kandiderar till posten som USA:s nästa president. Hon passade även på att ge en tjuvsmäll åt den republikanske kandidaten Jeb Bush.

Drog in 1,2 miljarder

Hon och maken Bills jätteinkomst räknades ut baserat på drygt 378,5 miljoner kronor som de betalat i skatt mellan 2007 och 2014. I ett uttalande påpekade Clinton att hon jobbat sig upp till att bli en av landets en procent rikaste, medan rivalen Jeb Bush – som tjänat över 240 miljoner under samma period – är född i en förmögen familj.

– Vi har kommit långt sedan dagarna då jag gick från dörr till dörr för barnens skyddsfond och tjänade 16 450 dollar som en ung juridiklärare i Arkansas – och det är tack vare möjligheterna som Amerika tillhandahåller, säger Hillary Rodham Clinton.

Paret skänkte drygt 130 miljoner till välgörenhet, varav nästan 26 miljoner gick till familjens egen stiftelse.

Motionerar regelbundet

Clinton är först ut bland kandidaterna med att lämna ut hela sin sjukdomshistorik. Hennes hälsa är "utmärkt", enligt läkaren som sammanställt rapporten. 67-årige Clinton röker inte och dricker bara alkohol "ibland". Hon motionerar regelbundet, utövar yoga, simning, tar promenader och lyfter vikter, och hon har till fullo återhämtat sig från en hjärnskakning som ledde till en blodpropp i huvudet 2012.

– Här finns inga varningsflaggor, säger experten Mark Creager, enligt Yahoo News.

Clinton påstås också gå på en nyttig diet bestående av fettsnålt protein, frukt och grönsaker.