”Det är PKK som är målet”

NYHETER

Turkiet och USA planerar att jaga bort IS från en landremsa i norra Syrien.

Men frågan är om Turkiet är mer intresserade av att jaga bort den kurdiska PKK-gerillan än av IS.

- Man hör knappt ett ord om IS. Det är PKK som är målet, säger Turkiet­experten Helin Sahin.

Turkiet-experten är inte säker på att IS är Turkiets främsta mål med buffertzonen. Tidigare i veckan uppgav kurdiska YPG att Turkiet attackerat deras soldater nära nyckelstaden Kobane. Samtidigt har Turkiet erkänt attacker mot kurdiska PKK i norra Irak, enligt BBC.

Helin Sahin tror att det mer handlar om att Turkiet vill hålla koll på kurdiska gerillastyrkor som har tagit tillbaka gränsområden från IS.

– Det är bara den här lilla delen som de inte har intagit än. Den turkiska regeringens största farhåga är inte IS, utan PKK och PYD. De kommer att göra allt för att inte tillåta en stark kurdisk region i norra Syrien, säger Helin Sahin, Turkietexpert vid Olof Palmes internationella center.

"Måste visa omvärlden"

Enligt Helin Sahin anstränger sig den turkiska regeringen för att visa upp en yta för omvärlden. Hon vittnar om att man inom landet knappt hör IS nämnas av premiärministern och presidenten. Det är de kurdiska gerillastyrkorna som är måltavlan.

– Det har kommit mycket uppgifter om att Turkiet har gett stöd till IS. Turkiet måste ju visa omvärlden att de inte gör det. Att kunna visa upp att USA får använda deras flygbaser är ett sätt att göra det.

Tidigare i veckan förklarade Turkiets president Tayyip Erdogan att fredsprocessen med PKK är avslutad. Även PKK har sagt att den vapenvila som har iakttagits i drygt två år har förlorat i betydelse. PKK har länge anklagat den turkiska staten för samröre med IS.

FAKTA

Kurder

Delar av norra Syrien kontrolleras av kurdiska grupper, och kallas av många kurder västra Kurdistan. Starkast är Demokratiska unionspartiet (PYD) som är kopplat till Kurdistans arbetarparti (PKK) i Turkiet. Den starkaste väpnade kurdiska gruppen i Syrien är Folkets försvarsenheter (YPG).

Området är indelat i tre sektorer: Kobane, Jazira och Afrin. Jihadister från gruppen Islamiska staten har dock intagit delar av territoriet.

Turkiet oroas efter en blodig konflikt med PKK på hemmaplan av den ökande kurdiska autonomin i Syrien.

Fakta: TT