De sa ja - gifte sig mitt i Prideparaden

1 av 2
NYHETER

De sa ja!

Italienarna Diego Agnemi, 36, och Francesco Ceccarini, 33, gifte sig mitt i Prideparaden.

– Tack så jättemycket alla! Nu visar vi Italien hur det ska vara, skriker Francesco Ceccarini.

Foto: linnea järkstig
Diego Agnemi, 36, och Francesco Ceccarini, 33, är nu äkta makarna.

Prideveckan är nu slut. I dag fylldes Stockholms gator av färg och fest när flera hundratusen människor samlades för att fira i strålande sol och härliga 20 grader. Nu verkar sommaren vara här.

– Det är fantastiskt, att det skulle bli sådant här väder. Svenskarna, stockholmarna och turister, alla sluter upp. Det är en viktig signal som Sverige skickar till omvärlden, säger Åsa Romson som tillsammans med Gustav Fridolin leder Miljöpartiet genom paraden.

– Det är helt fantastiskt att få delta i den största politiska manifestationen varje år, en för kärlek och lika rättigheter. Det är inte så i alla länder, säger Gustav Fridolin.

De två språkrören och Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra är de enda partiledarna som dök upp i paraden. Anna Kinberg Batra har i år gjort slut med alla fördomar säger hon.

– Det är viktigt att visa att alla ska kunna vara den man är och älska den man vill, säger hon.

De sa ”ja”

På ett flak mitt i paraden stod italienarna Diego Agnemi och Francesco Ceccarini bland vita och röda hjärtformade ballonger. De började från paradens startpunkt, Mariatorget, som ogifta, men när de sedan rullade in mot Sergels torg med hela släkten, vänner och andra i släptåg hände det.

”Tager du Diego Agnemi till din äkta make?”

– Ja!

”Tager du Francesco Ceccarini till din äkta make?”

– Ja!

Sedan fortsatte de paraden som gifta. Make och make, för alltid i nöd och lust.

– Tack så jättemycket alla! Nu visar vi Italien hur det ska vara, skriker Francesco Ceccarini från flaket till de jublande gästerna och publiken.

Bröllopet var tänkt som ett statement, för att visa hemlandet Italien att gaybröllop ”inte är så farligt”. Där är det fortfarande inte tillåtet med samkönade äktenskap.

– Det här är det bästa bröllopet jag någonsin varit på, säger Alex som är en av gästerna.

Gaypoliserna dansade förbi

Senare i paraden fick vi se Rossana Dinamarca som dj:ade på Vänsterpartiets flak. Flygbussarna hade pimpat sin buss med Pridefärger och bytt ut banderollen på bussen till ”I'm so gay that I can't drive straight”. Även gaypoliserna dansade förbi i år igen i paraden.

– Jag vill visa och stå upp för den jag är. Det är viktigt, allra särskilt inom polisen, säger gaypolisen Alex innan han dansar i väg med sina två kollegor.

Årets Prideparad är den 18:e upplagan sedan starten 1998. Ungefär 400 000 personer besökte paraden och rekordmånga ekipage var anmälda. Hela 190 ekipage kom i år jämfört med 154 som var med förra året.

Tidigt i paraden fick vi också se Mark Levengood gå hand i hand med sambon Jonas Gardell.

– Det är en jätteviktig manifestation, det är väldigt oroligt för många människor i världen och vi vill visa hur många vi är. Det är en vecka för att samla kraft och det blir faktiskt bättre och bättre för oss, men kampen är inte över än, säger Jonas Gardell.