Buffertzonen som ska krossa IS

Nu ökar bevakningen av gränsområdet

1 av 2
NYHETER

USA och Turkiet vill rensa gränsområdena från IS-krigare genom en ”buffertzon”.

Murar och polisstyrkor ska stoppa IS flöde av vapen och soldater.

Anledningen uppges vara att Turkiet oroas av att terrorgruppen kommit för nära.

Enligt BBC är målet en zon fri från Islamiska staten (IS), vilket ska stabilisera områdena runt syriska och turkiska gränsen. Uppgifterna kommer efter att Turkiet under senaste veckan tagit betydligt starkare tag mot terrorgruppen IS. En expert som Aftonbladet talat med menar dock att målet med buffertzonen snarare är att jaga bort kurdiska styrkor.

Landet har tidigare varit ovilligt att ingripa i striderna. Nu har turkiska styrkor börjat attackera IS samt tillåtit USA att använda en flygbas nära den syriska gränsen.

Nästa steg uppges alltså vara buffertzonen. Tidigare har landets premiärminister sagt att man inte har några planer på att skicka turkiska marktrupper till Syrien för att bekämpa IS. Istället attackerar armén på avstånd med flygattacker.

– Det är en insats för att besegra, och försämra IS i norra Syrien. Att skapa ett område där det är fritt från IS-trupper, om jag kan säga det så, säger Mark Toner på det amerikanska utrikesdepartementet till BBC.

Gränsen en livlina

Enligt Washington Post har turkiska gränsen mot Syrien varit en tillgång och livlina för IS under flera år. Där har man skeppat vapen och soldater till striderna för att skapa sitt kalifat.

I samarbetsavtalet med USA ingår att öka bevakningen vid gränsen med poliser och murar. I den ”säkra” zonen är planen att soldater från syriska oppositionen ska hålla till.

– Det finns ingen plats för Islamiska staten på Turkiets gränser, sa landets premiärminister Ahmet Davutoglu till journalister i Istanbul för några dagar sen.

Då hade Turkiet inlett flygattacker mot IS i Syrien och mot kurdiska milisen PKK. Flera hundra, främst från PKK, har dött sedan dess.

Sedan inbördeskriget i Syrien startade 2011 har Turkiet anklagas för att ha ignorerat att jihadister från både Europa och Mellanöstern tagit sig över gränsen för att slåss för al-Assads armé, och senare för IS.

Turkiska regeringen har dock stöttat oppositionen i Syrien. Därför har Turkiet i sin tur varit kritisk till att västvärlden inte gjort tillräckligt för att stoppa inbördeskriget och skydda civila. Över fyra miljoner syrier är på flykt och många har flytt till Turkiet.

”Varnat om”

Analytiker menar att orsaken till att Turkiet agerar just nu är att IS genomfört flera attacker nära gränsen, skriver Washington Post. Islamiska staten har bland annat tagit på sig självmordsattentatet i turkiska Suruc.

– Vi har alltid vetat att det skulle bli en konfrontation mellan Turkiet och Islamiska staten. Det är vad vi har varnat om, säger Turkietexperten Soner Cagaptay till Washington Post.

Cagptay säger också att Turkiet tar en större risk att bli attackerade ju mer engagerade de blir i striderna.

– Det är mycket mer troligt att IS attackerar Turkiet nu, säger han.