Skogsbränder växer snabbt

Svensken: "Regnar aska"

1 av 10
NYHETER

Skogsbränderna fortsätter att förvandla Kalifornien till aska. 9 300 brandmän kämpar mot ett 20-tal bränder.

– Det regnar aska, säger svensken Viktor Lindholm, 21.

Nu sprider sig branden "Rocky" snabbt.

Är du på plats? Kontakta Aftonbladet!

Den största skogsbranden som kallas "Rocky" har brett ut sig över 22 000 hektar i Lake county, runt 20 mil norr om San Francisco. Nästan 3 000 brandmän har bara lyckats få en tjugondel av branden under kontroll. Över 6 000 fastigheter är i farozonen enbart i det området.

"Täckt med aska"

Ett 20-tal andra bränder härjar på olika håll i den snustorra delstaten.

– Våran bil, och allt annat för den delen, blev täckt med aska under natten, säger göteborgaren Viktor Lindholm, 21, som reser i Kalifornien med kompisen Dennis Karlberg.

De övernattade någon mil norr om Eureka, över tio mil fågelvägen från närmaste brand. De såg ännu mer spår när de besökte den världskända nationalparken Redwood, längre norrut.

De har hört att varningar utfärdats i området norr om San Francisco.

– Det finns stor risk att bränderna sprider sig ditåt, säger Viktor Lindholm.

"Utan motstycke"

Natten mot söndagen växte branden med 8 000 hektar – på mindre än en natt.

– Under en period av fem timmar brann 20 000 tunnland och det är en spridning utan motstycke, säger Daniel Berlant, talesperson från Kaliforniens räddningstjänst, enligt Reuters.

Jämförelsevis drabbade Sveriges största brand någonsin, i Västmanland förra året, 13 800 hektar skogsmark.

Boende evakueras

Två center tar emot boende som tvingats evakuera. Delar av två motorvägar har stängts av. Ett 50-tal hus och byggnader har förstörts och 12 000 personer har beordrats att lämna sina hem.

Bränderna har blossat upp efter en lång period av extrem torka, som gjort skog, undervegetation och grässlätter torra som fnöske. Dessutom har åskoväder och hård vind gjort att elden sprider sig snabbt. Varning för hård vind har utfärdats vid ett flertal bränder.

Räddningstjänsten tror att det kommer att ta en vecka att få den branden under kontroll.

Brandmannen jobbade ensam

En brandman dog vid en annan brand längre norrut i delstaten. Det är hittills skogsbrändernas enda kända dödsoffer. Han var ett brandbefäl och försvann när han var ute på jobb ensam i nationalparken Modoc i fredags, enligt en talesperson för nationalparken. Kroppen hittades på lördagsmorgonen men dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Kraftig vind har spridit den branden i alla riktningar och nu täcker den ett område på 1 200 hektar. I det området varnar man i dag för åskstormar och hård vind.