Vill annonsera mot flyktingar

1 av 2
NYHETER

Avskräckande annonser i utländska tidningar ska hålla asylsökande från Danmark. Det är den nya regeringen som föreslår taktiken rapporterar Sveriges radio Ekot.

Den avskräckande kampanjen mot asylsökande är ett av de första förslagen från Danmarks nya regering som tillträdde för knappt en månad sedan. Annonserna ska bland annat visas i Turkiet och informera om förändrade bidragsvillkor.

– Vi vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark. Sedan den nya regeringen tillsattes här i Danmark har vi beslutat att reducera förmånerna till flyktingar med cirka 50 procent, säger Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre till Ekot.

"En upplysningskampanj"

Förslaget kommer som ett svar på en hemsida där människosmugglare ska ha upplyst om olika nordeuropeiska länders bidrag och boende till asylsökande. Marcus Knuth säger att det danska samhället inte klarar asylsökande i dagens omfattning, 2014 tog landet emot omkring 15 000 ansökningar. Det är en dubblering jämfört med året före, men knappt en femtedel så många asylsökande som i Sverige skriver Ekot.

– Vi vill inte leverera en skrämselkampanj, men en upplysningskampanj, säger Marcus Knuth.

Annonskampanjen är inte klar och kostnaden inte fastställd men regeringen väntas driva igenom förslaget.