Sälunge påkörd på motorvägen

Foto: ANNA ROOS
Den här sälen har ingenting med den här historien att göra.
NYHETER

Den stackars sälungen hittades överkörd på motorvägen strax utanför Århus i Danmark.

Hur sälen hamnade på den farliga platsen är fortfarande ett mysterium.

Vid halvniotiden på morgonen fick den danska polisen i Århus ett märkligt larm - en levande sälunge hoppade omkring intill vägkanten och fångade bilisternas uppmärksamhet på motorvägen E45, berättar Ekstrabladet.

Polisen hann inte dit

Men när polisen hann fram till platsen hade sälungen redan blivit påkörd och dött. Hur sälen hamnade på denna farliga plats är det ingen som vet med säkerhet.

– Det verkar osannolikt att den skulle ha kommit från havet, så vi utgår från att den har fallit av en transport och landat på vägen, sa Carsten Dahl från polisen inledningsvis till Ekstrabladet.

Men när tidningen ringde runt till olika aktörer som bland annat Nordsjöns Oceanarium, det stora akvariet och museet i närheten, så var museipersonalen lika förvånade över att en sälunge tagit sig ut på motorvägen långt inne på land.

"Har simmat upp genom å"

Till slut kom biologen Rune Kristiansen med vad han tror är den mest troliga förklaringen. Att sälen simmat upp genom en närliggande å.

– Det mest sannolika är att den simmat upp genom Århus å. Vi ser fler och fler sälar som simmar i våra flodsystem, säger han till Ekstrabladet.

Rune Kristiansen poängterar att om man hittar en sälunge så ska man låta den vara. Den har lämnats av mamman för att den ska klara sig på egen hand.