Ryska svaret på Wallströms kritik: ”Finns ingen väg tillbaka”

Foto: TT
Utrikesminister Margot Wallström.
NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström krävde att Rysslands annektering av Krim ska upphöra.

Nu svarar den ryska ambassaden:

”Det finns ingen väg tillbaka: Krim är Ryssland och Ryssland är Krim”.

I lördags var det 40 år sedan 35 regeringschefer samlades för att skriva under Helsingforsakten. De enades om att gränser inte får ändras med våld.

På 40-årsdagen för mötet skrev utrikesminister Margot Wallström på DN Debatt: ”Vi kräver att Ryssland ska upphöra med den illegala annekteringen av ukrainskt territorium”.

”Aggression mot Ukraina”

Nu har den ryska ambassaden i Sverige svarat på Wallströms debattinlägg.

På sin Facebooksida skriver de bland annat att utrikesministerns artikel är ”antirysk till innehållet”.

Margot Wallström skriver i sin artikel att Ryssland bryter mot den internationella överenskommelsen genom ”sin aggression mot Ukraina och sin illegala annektering av Krim”.

”Sverige saknar kritisk syn”

Något som den ryska ambassaden förnekar i sitt Facebooksvar:

”Vad gäller Krim så förklarades dess självständighet och beslutet att det blev en del av Ryssland mot bakgrund av statskuppen och härjande nationalistiska och nynazistiska krafter i Ukraina, som resultat av att dess befolkning utövade sin rätt till självbestämmande och genomförde en folkomröstning¡”.

De skriver också att Sverige saknar ”kritisk syn” när det gäller ”Kievregimen, som är skyldig till döden av tusentals civila personer i sydöstra delar av sitt land”.

Aftonbladet har sökt Margot Wallström för en kommentar.

”Utrikesministern kommer inte att kommentera frågan i dagsläget” hälsar hennes pressekreterare Victor Harju. Han hänsvisar till UD:s presstjänst.