SL i krismöte – om att skydda SD-reklamen

1 av 2
NYHETER

SD:s annonskampanj mot tiggare i Stockholms tunnelbana fick hård kritik i går.

Under natten revs flera affischer ner.

Nu håller SL krismöte om hur reklamen ska skyddas.

Vet du mer? Har du film/bild? Tipsa Aftonbladet!

Storstockholms lokaltrafik, SL, satte i går upp Sverigedemokraternas nya annonskampanj på Östermalmstorgs tunnelbanestation i centrala Stockholm. Affischerna hann sitta uppe i ett mindre än ett dygn.

Remsorna som hängts upp i taket ska sitta kvar, men minst två av de stora väggaffischerna har delvis rivits ner. På en annan affisch satt en mensbinda fasttejpad, enligt SVT Nyheter.

En person greps

Stockholmspolisen omhändertog på måndagskvällen två personer som försökt riva ner SD:s affischer, där partiet ber turister om ursäkt för tiggarna på gatorna och påstår att det finns "problem med tvångstiggeri" som "internationella gäng profiterar på".

Vid 21-tiden greps en person misstänkt för skadegörelse, och det var oroligt under måndagskvällen.

– Två personer har omhändertagits för skadegörelse vilket är ett brott. De ska ha rivit ner affischer, säger polisinspektör Mats Almquist vid Stockholmspolisen enligt SVT Nyheter.

– Jag vet inte hur mycket de åstadkom men de har rivit ned delar av den här kampanjen, säger Jesper Pettersson vid SL:s presstjänst.

Håller krismöte

SL har i dag kallat till ett möte för att diskutera hur reklamkampanjen ska skyddas.

– Vi kommer kontinuerligt under dagen, veckan och resten av kampanjen att stämma av och se hur läget är. Det är en rutinmässig genomgång av säkerhetsläget kring stationen, säger Jesper Pettersson på SL.

Kommer ni att sätta in extra vakter?

– Vi har redan många resurser i hela trafiksystemet. Så behövs det fler vid Östermalmstorg så kommer de att dirigeras dit.

SL: "Ingen möjlighet att stoppa"

Kampanjen rörde i går upp känslor på sociala medier och SL blev uppringda av upprörda människor. SL fick kritik för att de upplåter reklamplats för den här typen av politiska budskap.

– Om budskapet håller sig inom lagens ramar har vi ingen möjlighet att stoppa det, sa Jesper Pettersson vid SL.

Enligt PR-experten Paul Ronge är SL de stora förlorarna i det här läget.

– Hur de än gör så blir det fel. Det skulle varit enklare för dem att bara säga nej från början, säger han.

"Sparkar på utsatta"

Nu på eftermiddagen planerades en anti-rasistisk demonstration vid Östermalmstorgs tunnelbanestation. Men eftersom så många som 12 000 personer hade uttryckt sitt stöd har den flyttats till Norrmalmstorg, ett stenkast därifrån.

"Vi protesterar mot att våra gemensamma utrymmen och vår kollektivtrafik används för att rikta en spark mot några av de mest utsatta i vårt samhälle", skriver arrangörerna på Facebook.

SL säger sig inte planera några extra åtgärder inför kvällens demonstration.
– Vad jag förstår ska den hållas utanför SL:s stationsområde så det är mer en polisiär fråga, säger Jesper Pettersson.