Delar av nya E4-bron kollapsar

1 av 3 | Foto: Niclas Thunborg
NYHETER

Ett stort betongblock krossade en bil på tisdagen. E4-bron som blocket föll ifrån invigdes i våras.

– Det är verkligen ett stort block, typ 30 ton, säger Peter Höglund på räddningstjänsten.

Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Aftonbladet!

Strax före lunch på tisdagen föll plötsligt ett stort betongblock från nya Sundsvallsbron och krossade en parkerad bil vid norra brofästet. Ingen skadades enligt polisen, men bilen blev helt platt från huven till vindrutan.

– Det är självklart allvarligt. Nu tar vi reda på varför det här har hänt och om det finns andra svaga punkter på bron, säger Johan Tjerneng, presstalesman på Trafikverket.

Brottsutredning inledd

Polisen spärrade av ett stort område kring bropelarna och senare på dagen beslutade man att ta ned de tre betongdelar på bron som var likadana som den som föll. När det blir av är oklart.

– Redan i morgon kommer chefen för brokonsortiet att komma till Sundsvall från Tyskland. De ska utreda händelsen och sedan rapportera till oss hur detta kunde ske, säger Magnus Lundberg, projektledare för Sundsvallsbron, till Sundsvalls tidning.

Polisen har inte någon misstänkt ännu, men har inlett en brottsutredning.

– Vi utreder det som ett brott, framkallande av fara för annan, säger Robert Öhman, vakthavande hos polisen i Västernorrland.

Han säger att det förmodligen blir en samverkansutredning med de ansvariga på plats, polisen och arbetsmiljöverket som tittar på vad som hänt och vem som fortsatt ska hålla i utredningen.

Stödpelare som föll

Trafiken på bron påverkades inte av olyckan och ska ha fortsatt rulla på som vanligt.

– Vi kommer att säkra upp att bron är stabil. Om det är fara för trafiken kommer bron stängas omedelbart, säger Johan Tjerneng.

Det 25 meter höga blocket som föll ska ha varit en av fyra delar på sidan av bron som täcker Sundsvallsbrons brofästen. Delen som föll ska inte ha haft någon bärande funktion.

Blocket landade på ett avspärrat arbetsplatsområde. Bilen som träffades är en tjänstebil från Sundvalls energi med personal på plats i bron vid tillfället. Ingen av dem skadades.

Trafikverket har under sommaren utfört kompletterande betongarbeten på bron som planerades vara avslutade till augusti.

– Det ska inte varit något arbete som pågick just nu, säger Johan Tjerneng.

Bron angripen av bakterie

Sundsvallsbron byggdes som Sveriges längsta motorvägsbro, 2109 meter lång, och invigdes i våras. Redan i mars fick bron problem då den stödjande stålkonstruktionen angreps av en bakterie som gör att metallen riskerar att rosta i förtid. I april meddelade Trafikverket att de bekämpat bakterien och att effekten ska utvärderas under hösten.

– Det kan jag säga redan nu att bakterien inte har med stödpelaren att göra. Bakterierna hittade man under vattnet i själva brostöden, säger Johan Tjerneng.