Vänsterns krav på Löfven: Gratis tandvård till fler

1 av 2
Ulla Andersson.
NYHETER

Vänsterpartiet vill införa gratis tandvård fram till 23 års ålder.

Kravet är en av flera välfärdsreformer som partiet lägger fram inför höstens förhandlingar med regeringen.

Kostnaden beräknas till 430 miljoner årligen och ska finansieras med höjda kapitalskatter.

Förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet inför höstens budget drar snart i gång på allvar. Vänsterpartiet har tidigare lagt fram en hård kravlista till Stefan Löfven (S). Nu lägger partiet in nästa växel och presenterar ett förslag på fri tandvård för alla fram det år man fyller 23. I dag går gränsen vid 19 år.

– Vi tycker att välfärden behöver byggas ut och omfatta fler. Många unga lever i en utsatt ekonomisk situation och då tvingas man välja bort att gå till tandläkaren. Därför är det rimligt att förlänga antalet år man har gratis tandvård, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson.

Rimligt att beskatta kapital hårdare

En liknande reform har redan införts i Västra Götalandsregionen, där unga vuxna erbjuds gratis tandvård fram till man fyller 24. Sedan införandet har andelen 20-21-åringar som besöker tandvården fördubblats, enligt partiet.

Reformen beräknas kosta 430 miljoner kronor per år och ska finansieras med höjda kapitalskatter.

– Vi tycker det är rimligt att en socialdemokratiskt ledd regering vill beskatta kapital hårdare än vad vi gör i dag. Vi har en väldigt låg kapitalbeskattning i Sverige, säger Ulla Andersson.

Varför sätter ni gränsen vid 23 år?

– Många är klara med sina studier då, därför har vi valt att börja där. Det är ett rimligt första steg.

Kravlistan kommer utökas

Vänsterpartiet lade i höstas fram förslag på kraftigt subventionerad tandvård även för vuxna. Det förslaget kommer man däremot inte trycka på i höstens budgetförhandling.

– Vi har prioriterat det här just nu. Vi hoppas att regeringen tycker det är intressant och går oss till mötes i det här kravet.

Varför lägger ni inte fram det förslaget också?

– Vi tar det stegvis. Vi hoppas att vi kommer förhandla om fler budgetar framöver. Men vi kommer lägga fram fler välfärdsförslag i höst.

Hur bedömer du chanserna att få igenom det här?

– Det är reformer som efterfrågas av många och jag hoppas och tror att man är intresserad av att förbättra och bygga ut välfärden.

Höstbudgeten presenteras den 21 september.