”Polisen rensar upp inför OS – har dödat 1 500”

1 av 15 | Foto: Victor R. Caivano/AP
Brasilianska specialpolisen (BOPE) pratullerar Mangueirafavelan i Rio de Janeiro.
NYHETER

Polisen i Rio de Janeiro har dödat mer än 1 500 personer på fem år.

Nu riktar Amnesty International skarp kritik mot miljonstaden inför OS nästa år.

Amnesty International anklagar i en ny rapport den brasilianska polisen för att regelbundet använda ett övervåld mot invånarna i Rio de Janeiro. Bara de senaste fem åren har polisen dödat mer än 1 500 människor i miljonstaden.

Sedan det stod klart att Rio skulle bli värd för OS 2016 och en av städerna där fotbolls-VM skulle spelas i år har myndigheterna försökt att rensa undan droghandeln i favelorna, Rios kåkstäder. Amnesty hävdar att arbetet används som en ursäkt till polisens dödande.

”Dödade din son”

10-åriga Eduardo de Jesus lekte med en mobiltelefon utanför sitt hus medan han väntade på att hans syster skulle komma hem. Enligt pojkens mamma, som säger att hon hittade sin son skjuten till döds utanför dörren, fick hon till svar av polisen:

”Precis som jag dödade din son, vore det lätt att döda dig, eftersom jag dödade en son till en skurk”.

Fallet är ett av flera som tas upp i Amnestys rapport.

Flest unga svarta

Siffrorna är skrämmande. Enligt rapporten stod polisen bakom 15,6 procent av det totala antalet onaturliga dödsfall som registrerades i staden förra året. Nästan alla som dödades är män. Majoriteten mellan år 2010 och 2013, över 950 personer, var mellan 15 och 29 år. Fyra av fem var svarta.

Fallen utreds knappt och klassificeras många gånger som ”motstånd följt av dödsfall” av poliskollegor, som ett sätt att förhindra oberoende utredningar och skyddar gärningsmännen från en rättslig prövning, enligt Amnesty.

Brottsplatser ändras

Enligt Amnesty tycks den fruktade militärpolisen använda en ”skjut först, fråga sedan”-strategi.

Amnesty konstaterar också att brottplatserna ofta ändras och att poliser fraktar bort offret eller placerar vapen bredvid kroppen för att ändra bilden av händelseförloppet.

Nu uppmanar organisationen att de styrande omedelbart upprättar självständiga undersökningar av dödsfallen, att man inrättar en arbetsgrupp inom åklagarmyndigheten som prioriterar utredningar av polisens mord, och att man skickar ut ett offentligt meddelande om att de överdrivna och onödiga polisinsatserna inte kommer att tolereras.