”Domstolen” visar den svenska rättvisan inifrån

NYHETER

År 1948 infördes fotoförbud i de svenska rättsalarna.

Nu tar prisbelönte dokumentärfilmaren Fredrik Undevik med oss in bakom skranket där den svenska rättvisan skipas.

– Serien handlar om hur rättssystemet fungerar, om det fungerar, och om det finns någon rättvisa för vanliga människor, säger han.

I september börjar SVT sända dokumentärfilmaren Fredrik Undeviks nya serie där han följer domstolarnas arbete på ett unikt sätt. Han har lyckats få tillgång till att filma en miljö där det sedan 1948 har rått fotoförbud – inne i rättsalarna.

– I och med att det råder filmförbud så avverkas det en väldig massa mål där det inte finns några åhörare. Det utspelar sig mycket dramatik där vanliga människor är inblandade, säger Fredrik Undevik.

Har aldrig förr varit i rätten

Han berättar att alla som är med i serien ”Domstolen” – allt från domare, nämndemän till åtalade och målsägande – har godkänt att de är med i serien. Och i ”Domstolen” har han valt att fokusera på ”den vanliga människan”.

– De allra flesta som är med är människor som aldrig förut varit i rätten och nu har hamnat där av olika skäl, säger han.

– Och serien handlar om hur det fungerar i det svenska rättväsendet, om det fungerar, och om det finns någon rättvisa för vanliga människor.

Han berättar att tittarna kommer att få följa med i processen hela vägen och från alla inblandades perspektiv.

– Det har aldrig gjorts så här förut, och mig veterligen finns det ingen liknande serie i Norden eller ens Europa, säger Fredrik Undevik.

Serien kommer sändas i sju timmeslånga delar i SVT under hösten. Utöver att ge en ny inblick i det svenska rättsväsendet vill Fredrik Undevik också visa att hur det kan påverka en människa att hamna i domstol i Sverige. Han nämner bland annat att det blir allt vanligare att arbetsgivare vill ha intyg på att potentiella anställda är ostraffade.

Kan få enorma konsekvenser

För en människa som döms för ett ”mindre brott” kan det få enorma konsekvenser, säger han.

– Man får inte glömma att det är vanliga människor det handlar om. Det måste ju vara rättsäkert, säger Fredrik Undevik.

– Kanske finns en övertro på rättssäkerheten i Sverige, det får vi se.

SVT:s beställare Peter Nylén menar att de har velat lägga fokus på vardagen i det svenska rättegångsväsendet. Med serien vill de visa upp det som sker måndag till fredag i skymundan av de stora rättegångarna.

– Ett av våra ledord när vi letar ämnen och dokumentärserier är att komma bakom kulisserna. Det här med juridiken, hur det går till när du hamnar i en rättegång, är något som många människor inte har i sin absoluta vardag. När det väl händer så är det ofta en väldigt omtumlande process. Vi vill få folk att förstå hur det faktiskt går till.

– Det är genuint spännande att se. Det blir en väldigt allmängiltig känsla, säger Peter Nylén.

Fotnot: ”Domstolen” sänds i SVT1 klockan 21.00 på tisdagar med start 1 september

ARTIKELN HANDLAR OM