Stor brand i Vretstorp - sex byggnader i brand

Foto: CHRISTIAN VARGAHED
NYHETER

Brandmän från sex brandstationer har kämpat med släckningen av en stor brand i Vretstorp väster om Örebro.

Branden började i ett garage och spred sig snabbt vidare till både verkstadsbyggnader och ett bostadshus.

– Branden är inte släckt. Det brinner ganska kraftigt, säger räddningstjänsten.

Branden startade någon gång vid 20.00-tiden i ett garage som ligger i ett mindre industriområde. Polisen jobbar efter teorin att branden startats av ett mänskligt misstag.

– Vi har uppgifter om att två unga män har mekat med sina bilar. Det är det som vi misstänker har startat branden, men exakt vad som har hänt vet vi inte. Det kommer att utredas utefter att det är allmänfarlig vårdslöshet, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl hos polisen i Örebro.

Kraftig vind ställde till det

Kraftig vind bidrog till att branden snabbt spred sig vidare till en intilliggande verkstadsbyggnad samt ytterligare ett garage.

– Efter det fick vi spridning på ett hus på andra sidan järnvägen. Vinden låg på kraftigt och vi har haft mycket gnistor från branden som har spridit sig till ytterligare en verkstadslänga, säger räddningsledaren Anne Henningsson.

Ett större bostadshus fattade eld och har näst intill totalförstörts. Totalt har det brunnit i fem byggnader och en sjätte byggnad har fått mindre skador när den sveddes av lågorna. Räddningstjänsten fick stopp på branden genom att riva ned det femte huset i ordningen med en grävmaskin.

– Vi har inga uppgifter om att det funnits några boende i bostadshuset och vi har inte utrymt någon person, säger Anne Henningsson.

Sex brandstationer inblandade

Utöver detta stängdes också järnvägen Västra stambanan av, eftersom branden rasade precis vid järnvägsspåren. Trafikverket kom till platsen för att kontrollera att alla kontaktledningar till tågen fungerade. Detta ska ha haft stor påverkan på tågtrafiken.

Branden har krävt stora insatser från räddningstjänsten. Enheter från sex brandstationer har deltagit i släckningsarbetet. Det brinner fortfarande i de ihoprasade husen.

– Branden är inte släckt. Det brinner ganska kraftigt i resterna av de här husen, säger räddningsledaren Anne Henningsson.

Tre bostadshus förstörda

Vid 02- meddelar räddningstjänsten att branden är släckt.

– Vi har en styrka på plats som bevakar platsen. Det finns fortfarande rester av byggnaden som brinner, säger Thomas Petersson, inre befäl på Närkes brandkår.

Fem byggnader totaltförstördes, varav tre bostadshus.

– Vad jag förstod var ett av bostadshusen ödehus, säger Thomas Petersson.

Inga personer skadades fysiskt.