Flyktingbåt har kapsejsat

Foto: MSF
NYHETER

Ett fartyg med hundratals flyktingar ombord har kapsejsat utanför Libyens kust.

Enligt den italienska kustbevakningen befaras nu flera hundra migranter ha drunknat, rapporterar TT.

Mellan 600 och 700 migranter befann sig ombord på båten som kapsejsade norr om Libyens kust på onsdagen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till den irländska marinen. Förlisningen ska ha inträffat 110 kilometer nordväst om Libyens huvudstad Tripoli.

Enligt TT ska båten ha skickat ut en nödsignal. När räddningsfartyget närmade sig sprang flera av passagerarna över till ena sidan, vilket fick båten att kantra.

Ett hundratal människor har räddats ur vattnet men den italienska kustbevakningen befarar att flera hundra personer har drunknat, skriver TT.

"Många som tragiskt nog har omkommit"

Flera fartyg och en helikopter deltar i räddningsarbetet, som fortfarande pågår. Däribland fartyget Dignity1 från Läkare utan gränser.

"Personal på #Dignity1 bekräftar att det är många som tragiskt nog har omkommit men de vet ännu inte hur många", skriver Läkare utan gränser på Twitter.

Vid 17.40-tiden hade 400 migranter räddats ur vattnet och 25 konstaterats döda. Räddningsinsatsen pågick då fortfarande, skriver AP.

2 000 migranter har drunknat i år

Under 2015 har 2000 migranter drunknat i Medelhavet efter att ha försökt ta sig från Nordafrika till Europa.

I april dog 700 personer efter att båten som skulle ta dem från Libyen till Italien kapsejsat.

De många katastroferna föranledde ett åtgärdsprogram från EU, vilket bland annat ledde till att Sverige skickade ett av Kustbevakningens fartyg för att patrullera i Medelhavet.