Vild flykt med hjullastare

Polisen: Mycket hänsynslöst beteende

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD
NYHETER

Mannen misslyckades med sitt försök att stjäla motorcyklar.

I en vild flykt från polisen släpade han ut trästockar och bilar på vägbanan – med en hjullastare.

– Han körde som en tok, säger Henning Baeckström, ägare till butiken som utsattes för stöldförsöket. 

Vid 04.28 natten till tisdagen fick Henning Baeckström ett samtal från sin kollega. Tillsammans driver de en butik där de säljer motorcyklar i Fellingsbro i Lindesbergs kommun.

– Hon berättade att det stod en hjullastare utanför butiken, säger Henning Baeckström.

Eftersom att han bor i närheten var han på plats efter några minuter. Vid butiken pågick en så kallade smash-and-grab-kupp.

– Föraren hade kört rakt genom glaspartiet och plockat ut en av hojarna med gaffeln, säger Henning Baeckström.

I ett försök att få stopp på stölden tog sig Henning Baeckström upp på stegen vid dörren till hytten på hjullastaren.

– Men jag fick inte upp dörren. Föraren hade en luva över huvudet. Han vände sig om och fick se mig. Då blev han desperat, tryckte gasen i botten och började köra som en galning fram och tillbaka. Jag tänkte att det var dags att hoppa av.

Körde över mc:n

I det läget hade föraren lastat två motorcyklar. Men han tappade den ena inne i butiken, den andra utanför.

– När han körde fram och tillbaka på det där sättet körde han över den som han tappat utanför, säger Henning Baeckström.

Föraren lämnade området i hjullastaren – och Henning Baeckström och hans kollega följde efter i bil.

– Han körde in i villakvarter, svängde sedan in på mindre landsvägar. Vid ett tillfälle vände han, slet tag i en suv, drog ut den på vägen och välte den. Det var ju ett försök att stoppa oss, men vi kunde ta oss förbi, säger Henning Baeckström.

Föraren agerade oberäkneligt, något Henning Baeckström tyckte var obehagligt.

– Vi visste inte om han plötsligt skulle vända och köra emot oss. I en del skarpa kurvor stannade vi och jag klev ut för att kolla så att han inte stod och väntade på oss bakom krönet, säger han.

"Väldigt skicklig"

Jakten pågick i totalt 20 minuter.

– Sedan tog han ett träd som blåst omkull och drog ut på vägen. Det stoppades oss, säger Henning Baeckström och tillägger:

– Han var väldigt skicklig på att köra hjullastare. Han gjorde inget misstag eller omtag. Och man kan knappast vara onykter för att köra sådär.

Henning Baeckström och hans kollega hade kontakt med polisen

– När det tog stopp för oss, hade vi meddelat var de kunde ta över, säger han.

Det gjorde också polisen och jakten på hjullastaren fortsatte. Det gjorde även förarens vilda försök att komma undan rättvisan. Han fortsatte att släppa hinder på vägbanan.

Spikmattor och helikopter

– Det förekom stockar och andra hinder. Föraren försökte också ramma polisbilar vid flera tillfällen, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i Örebro län.

Vid 06.40 körde föraren på en polisbil, som förstördes.

– Men ingen skadades. Och vi kan över huvud taget vara glada över att vi inte har svårt skadade människor, eller värre än så, efter detta. Föraren hade ett mycket hänsynslöst beteende, säger Stefan Wickberg.

I sina försöka att få stopp på föraren använde polisen spikmattor och helikopter. Det lyckades inte. Dessutom blev det, enligt polisen, för farligt att följa efter föraren och de gav upp sin jakt. Slutligen hittades hjullastaren övergiven i en skogsdunge nära Lindesberg vid åttatiden på morgonen.

Jakt – i flera län

Men egentligen hade polisens jakt på föraren startat lång tidigare. Hjullastaren hade nämligen blivit stulen från ett företag tidigare på kvällen i Lindesberg. Redan då larmades polisen, som gjorde flera försök under natten att stoppa föraren.

– Efterföljandet pågick i många timmar, i flera kommuner och även in i delar av Västmanland, säger Stefan Wickberg som håller med om att mannen var en skicklig förare:

– Han gjorde inga misstag.

Mannen – som inte är gripen – är misstänkt för försök till grov misshandel i flera fall, framkallande av fara för annan, grov vårdslöshet i trafik, grov stöld och grov skadegörelse. På onsdagen har polisen hittat spår på olika platser. Dessutom har flera vittnen förhörts.

"Inte nära ett gripande"

– Detta är en synnerligen allvarlig händelse. Vi är inte nära ett gripande, säger Stefan Wickberg.

Högsta tillåtna hastigheten för en hjullastare är – beroende på fordonsklass – 50 eller 30 kilometer i timmen. Den kan emellertid hålla högre hastighet än så.

Polisens jakt pågick under lång tid och hjullastaren kan inte ha kört särskilt snabbt. Ni lyckades ändå inte få stopp på mannen, är det ett misslyckande?

– Nej, det är det inte. Det var ett stort och tungt fordon som vi inte hade verktygen att matcha. Frågan var uppe att använda skjutvapen, men bedömningen gjordes att det inte skulle användas vid annat än uppenbart nödvärn, säger Stefan Wickberg.

FAKTA

Detta hände

Natten mellan måndag och tisdag pågick den dramatiska jakten i trakterna kring Lindesbergs kommun. Enligt polisen utspelade sig följande händelseförlopp.

Kl. 22.36

En hjullastare stals från ett företag i Lindesberg. Föraren forcerade en grind för att ta sig ut från området. Polisen började söka efter gärningsmannen.

Kl. 01.12

Polisen lokaliserade hjullastaren och tog upp jakten. Mannen släpade ut fordon på vägbanan. Föraren ska dessutom ha försökt köra på en polisbil, som därefter förlorade kontakt med hjullastaren.

Kl. 04.34

Polisen larmades. Föraren utförde en misslyckad smash-and-grab-kupp mot en butik som säljer motorcyklar i Fellingsbro utanför Lindesberg. Butikens ägare, Henning Baeckström, följde efter mannen – men stoppades av ett träd som föraren släpade ut på vägbanan. Polisen tog istället upp jakten. Hinder lades ut på vägen i form av bland annat trästockar.

Kl. 06.40

Föraren kolliderade medvetet med en polisbil, som förstördes. Polisen avslutade jakten eftersom de bedömde den som för riskfylld.

Kl. 08.00

Hjullastaren hittades i skogen utanför Lindesberg.