Experten: ”Det här ökar hoppet”

Foto: SVT
Flygexperten Jan Ohlsson.
NYHETER

Vrakdelen som hittades i Indiska oceanen tillhör det mystiskt försvunna flygplanet MH370.

Nu tänds hoppet om att gåtan ska få en lösning.

– Kan man hitta fler delar med spår så finns det en chans att man löser det här, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Vid en presskonferens på onsdagen bekräftade Malaysias premiärminister Najib Razak att den flygplansdel som hittades på ön Réunion i förra veckan kommer från MH370.

Planet försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars 2014 under mystiska omständigheter.

Men nu tänds hoppet om att gåtan ska få en lösning, säger Jan Ohlsson, flygexpert och chefredaktör på resetidningen Insider Plus.

– Att man hittat delen och konstaterat att det kommer från planet ökar hoppet. De som utreder det här är ju experter och strömmarna är inte så svåra att beräkna. Nu borde man kunna komma närmare olycksplatsen. Och kan man hitta fler delar med spår så finns det en chans att man löser det här, säger han.

Bör intensifiera flygspaning över Réunion

Att det var just en del av en flygplansvinge som hittades ger inte så många svar i sig, säger Jan Ohlsson.

– Den delen ger inte så många svar när det gäller olycksorsaken. Hade det varit en inre del hade man kanske kunnat konstatera en explosion eller en brand.

Hur kommer arbetet att fortsätta nu?

– Det bästa vore att intensifiera flygspaningen kring den plats där man hittade vrakdelen. Förhoppningsvis kan man då hitta fler delar som flutit samma väg.

”Det är i stort sett hopplöst”

Chansen att hitta planets svarta låda är däremot obefintlig. Den har sedan länge slutat ge ifrån sig signaler och ligger förmodligen på flera tusen meters djup, enligt Jan Ohlsson.

– Det är i stort sett hopplöst.

Jan Ohlsson säger att anhöriga till de 229 personer ombord på MH370 nu fått ett – om än ofullständigt – svar på vad som hände. Något som kan vara viktigt.

– Man vet nu med säkerhet att planet är störtat och att alla är döda. Att inte veta är att aldrig få ro, men det här är ett litet steg på vägen.