Tyfonen Soudelor slår in över miljonstaden

1 av 4
Tyfonen Soudelor närmar sig miljonstaden Taipei. De närmaste dagarna kan över 200 miljoner människor drabbas.
NYHETER

Tyfonen Soudelor närmar sig miljonstaden Taipei.

Årets värsta storm kan slå till med en vindstyrka på 60 sekundmeter.

De närmaste dagarna kan över 200 miljoner människor drabbas, skriver ABC.

På fredag väntas Soudelor dra in över norra Taiwan och dess huvudstad Taipei med 2,6 miljoner invånare.

Då kan tyfonen, som efter att ha minskat i stormstyrka nu växer sig starkare över Filippinerhavet, drabba området med vindar på uppemot 60 meter per sekund, enligt amerikanska flottans och flygvapnets gemensamma tyfonvarningscenter.

Taipeis höga byggnader, bland annat skyskrapan Taipei 101 som med sina 508 meter tidigare var världens högsta byggnad, kan vara särskilt utsatta för stormen, skriver ABC.

Under onsdagsnatten hade Utrikesdepartementet, UD, ingen information att ge om hur många svenskar som befinner sig i Taiwan.

– Vårt råd är att det är mycket viktigt att hålla sig informerade om situationen och att följa lokala myndigheters anvisningar gällande tyfonen som är på väg att dra in, säger Catharina Österman på UD:s pressjour.

200 miljoner drabbas

I helgen fortsätter Soudelor till den sydöstra delen av det kinesiska fastlandet, enligt beräkningarna. Där ligger tre provinser – med en total befolkningsmängd på över 200 miljoner människor – i farozonen, skriver ABC.

Under måndagen orsakade tyfonen stor förödelse på Stilla havsön Saipan där 484 öbor tvingades fly sina förstörda hem.

Soudelor klassades tidigare som en supertyfon med en styrka som uppgick till kategori fem, vilket är den högsta kategorin.

Många döda efter översvämningar

I flera veckor har delar av Asien härjats hårt av vädret. Monsunregn har lett till kraftiga översvämningar i Burma. Hittills har 69 människor dött och över 260 000 har drabbats, skriver nyhetsbyrån AP. I mellersta Indien dog minst 24 människor efter att två tåg spårat ur på grund av ovädret. Olyckan inträffade i delstaten Madhya Pradesh.