Trump nervös inför debatten

1 av 8
NYHETER

NEW YORK. Kors i både tak och golv:

Donald Trump medger att han är nervös inför den omsusade debatten i Cleveland i natt.

– Alla stora idrottsmän är nervösa inför viktiga tävlingar, förklarar han.

Men det innebär inte att republikanernas populäraste presidentkandidat tänker förbereda sig eller läsa på....

Mycket iögonfallande har hänt under det som i USA kallas ”The Summer of Donald”, men inget som fått nationen att höja lika högt på ögonbrynen som detta.

Den fåfänge mångmiljardären, utrustad med ett självförtroende som ofta liknar rent storhetsvansinne, erkänner plötsligt en blotta. En svaghet. En sida som får honom att framstå som nästan vem som helst.

Han är helt enkelt lite byxis inför den första republikanska debatten i Quicken Loans Arena i Cleveland i natt – på förhand beskriven som en av historiens intressantaste primärvalsdueller, främst just för att den helt oberäknelige Trump deltar.

– Jag har aldrig varit med i en debatt i hela mitt liv och vet inte vad som väntar, säger han till arrangerande Fox News.

– Så visst, lite nervös är jag. De andra som kommer stå på den där scenen har debatterat hela sina liv. De gör inget annat än pratar.

”The Donald” vore dock inte ”The Donald” om han inte samtidigt  jämförde sig själv med live-ögonblickens verkliga mästare.

– Jag vet att alla stora stora idrottsmän är nervösa inför viktiga tävlingar. Utan ett visst mått av nervositet blir framträdandet platt. Så därför är jag också lite nervös, förklarar han

Den sedvanliga arrogansen – eller om det nu är det okonstlade och chosefria; man får nog välja perspektiv själv – kommer också till uttryck i det faktum att Trump, sin brist på erfarenhet till trots, inte förberett sig på något särkilt sätt och inte läst på speciellt ingående om de ämnen som väntas komma upp.

Medan proffspolitikerna han ska möta garanterat genomfört regelrätta träningsläger tänker han bara kliva in i basketstjärnan LeBron James hemmaarena och ”vara sig själv”.

– De andra har rådgivare som hjälper dem med citat de kan använda för att attackera mig. De memorerar och har sina ”one-liners” beredda, säger han.

– Jag har ingen som berättar för mig vad jag ska säga och har inga färdiga formuleringar på lager. Jag tror inte på sånt, det är inte jag.

Frågan är bara vad det innebär om ”front runnern” blir pressad på siffror och konkreta förslag.

Hittills har Herr Trump i princip bara kampanjat med svepande utspel, braskande slagord och luddiga löften.

När han så sent som igår förhördes om hur han, som han lovat, ska få mexikanska staten att betala för en mur vid den 314 mil långa gränsen till USA svarade han efter visst mummel ”för att jag kommer säga åt dem att göra det”...

Å andra sidan har det hittills inte krävts mer utförliga svar än så – Trump har ryckt åt sig ledningen i alla opinionsmätningar i alla fall.

Så varför, resonerar han antagligen, ändra på någonting nu?

Debatten i Quicken Loans Arena inleds 03.00, svensk tid, och förutom Donald Trump medverkar Jeb Bush, Scott Walker, Ben Carson, Mike Huckabee, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Chris Christie och John Kasich.

Några timmar innan dess (23.00, svensk tid) håller de sju kandidater som har för låga opinionssiffror för att få vara med i den stora duellen – Rick Perry, Rick Santorum, Lindsey Graham, Bobby Jindal, George Pataki, Carly Fiorina och Jim Gilmore – en egen debatt.

De gör upp i torsdagens debatt

Här är hela startfältet i Cleveland

Foto: AP/TT

Donald Trump, 69, affärsman från New York.

– Super-populisten som förvandlat valrörelsen till sin egen cirkusföreställning och leder alla mätningar.

Foto: TT

Jeb Bush, 62, ex-guvernör i Florida.

– Partietablissemangets favorit hoppas befästa Bush-dynastins ställning med en tredje sejour i Vita huset.

Foto: TT

Scott Walker, 47, guvernör i Wisconsin.

– Startfältets stora överraskning vid sidan av Trump, främst känd som fackföreningarnas fiende.

Foto: TT

Mike Huckabee, 59, ex-guvernör i Arkansas.

– Sydstatspastorn var John McCains tuffaste rival 2008 och gör nu ett nytt försök, ivrigt påhejad av det som brukar kallas den kristna högern.

Foto: TT

Ben Carson, 63, kirurg från Maryland.

– Ytterligare en ”civil” kandidat som, inte utan framgång, försöker locka väljarna med det faktum att han inte är politiker.

Foto: TT

Ted Cruz, 44, senator från Texas.

– Den mest konservativa i hela laguppställningen och stor hjälte för sådana som radioaktivisten Rush Limbaugh och Tea party-rörelsen.

Foto: AP

Marco Rubio, 44, senator från Florida.

– Som varande ung och stilig och son till immigranter från Kuba har Rubio ibland kallats republikanernas egen Barack Obama.

Foto: TT
Rand Paul.

Rand Paul, 52, senator från Kentucky.

– Inte lika renlärig som pappa Ron, nu pensionerad, men ändå det stora hoppet för den passionerade libertarianska rörelsen.

Foto: TT

Chris Christie, 52, guvernör i New Jersey.

– Den store, bufflige Springsteen-fanatikern som bossar i New Jersey kan vara en dark horse.

Foto: TT

John Kasich, 63, guvernör i Ohio

– En förment moderat som i sista stund ”stal” den sista platsen av Rick Perry och nu får debattera på hemmaplan.

Även Rick Santorum, Bobby Jindal, George Pataki, Lindsey Graham, Carly Fiorina och Jim Gilmore kandiderar, men de har för låga opinionssiffror för att få vara med.