Kraftig brand i gammalt sockerbruk

Foto: Läsarbild
NYHETER

Uppemot 40 brandmän kämpade i natt mot en kraftig brand i Skivarps gamla sockerbruk.

I morse fick elden ny fart, men ska nu vara under kontroll.

– Det brinner fortfarande kraftigt men elden hotar inte spridas, säger Marco De Pedis, räddningsledare på plats.

Eldsvådan startade i ett gammalt sockerbruk i Skivarp, Skurup, som nu används som lagerplats till halmbalar.

Branden var till en början väldigt kraftig och räddningstjänsten har haft svårt att släcka den. Under natten kunde man upprätta begränsningslinjer.

– Vi försöker låta det brinna upp så mycket som möjligt under kontrollerade former. Vi räknar med en långvarig insats som pågår en bit in på morgonen, säger Anders Kindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Spred sig under natten

Vid 03.30 på torsdagsmorgonen spred sig branden i sockerbruket och ökade i omfång.

– Elden har spridit sig i byggnaden. Det är full fyr och hela byggnaden kommer förmodligen bli totalskadad. Den kommer få brinna ned och vi ska förhindra spridning, säger Anders Kindberg.

Personer som befinner sig i området uppmanas att hålla sig inomhus och att stänga fönster, dörrar och ventilation. I ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, beskriver SOS Alarm rökutvecklingen som ”kraftig”.

– Det är en viss rökspridning över samhället och därför går man ut med det. Förhoppningsvis ligger de flesta och sover med sina fönster stängda. Vi har inte fått några uppgifter om skador, säger Anders Kindberg.

Brandens uppkomst var på torsdagsmorgonen okänd.

”Vi har gynnsamma förhållanden”

Klockan 07 på torsdagsmorgonen hade branden lugnat sig.

– Vi har gynnsamma förhållanden nu. Vi har ju inte gjort någon insats för släckning – det är meningslöst – och det brinner fortfarande kraftigt. Men elden hotar inte att spridas, säger Marco De Pedis, räddningsledare på plats.

Han berättar att mellan 30 och 40 brandmän från fem eller sex brandstationer under natten har jobbat med att släcka elden.

Man ska ha känt rökluft så långt som till Trelleborg, tre mil bort. Röken är inte farlig, men tycker man att det är obehagligt uppmanar De Pedis till att stänga fönster och stänga av ventilationen. Och risken att elden blossar upp igen kan inte uteslutas.

– Man vet inte – vinden kan vända och då blir det ett annat läge – men vi har i alla fall beredskap för det, säger De Pedis.