Väktaren sköt sig själv

NYHETER

Gårdagens bombdrama i Oslo har tagit en ny vändning.

Väktaren som blev skjuten i bröstet sköt enligt norska VG sig själv – och placerade själv ut falska bomber.

– Han har skapat rädsla, otrygghet och en enorm utredning, säger Grete Lien Metlid, chef på Oslopolisens vålds- och sedlighetavdelning.

I en presskonferens på torsdagsmorgonen sa Grete Lien Metlid, chef på Oslopolisens vålds- och sedlighetsavdelning att fallet tagit en helt ny vändning från i går när man jagade två gärningsmän efter att väktaren blivit beskjuten.

– Det är allvarligt, det som skett. Han (väktaren) har skapat rädsla, otrygghet och en enorm utredning, sa Grete Lien Metlid.

En bombgrupp kallades ut för att oskadliggöra ett bombliknande föremål som hittades i närheten av platsen väktaren blivit skjuten på.

– Väktaren blir avstängd hos oss i väntan på vidare efterforskning, säger Kommunikationschefen på vaktbolaget Nokas, Ådne Mauritzen, till VG.

Vapnet hittat – med mannens hjälp

Efter presskonferensen sa Grete Lien Metlid till VG:

– Det var ett väldigt viktigt för hör som vi försökte att få till med brottsoffret under hela gårdagen. Det kom först igång i går kväll. Efter flera timmars förhör och utredning som löpte parallellt så fann polisen grund för att ändra status på offret. Efter en tid valde han att ge en ny förklaring, där han knöt sig till den bombliknande attrappen och skjutningen.

Hon vill inte gå in på huruvida mannen har förklarat varför han avfyrade skott och placerade ut attrappen som satte skräck i den norska huvudstaden i går.

– Han har förklarat vissa saker, men det kvarstår flera förhör så jag kan inte säga något mer om det nu.

Man har med väktarens hjälp hittat och beslagtagit vapnet, men Metlid vill inte kommentera vad polisen vet om vem som äger det eller om det är lagligt.