SSU sätter press på Löfven: "Fega inte ur"

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
NYHETER

SSU dömer ut regeringens arbete med att minska ojämlikheten i samhället.

När ungdomsförbundet samlas för kongress i helgen är budskapet till Stefan Löfven tydligt:

– Fega inte ur, våga minska klyftorna, säger ordförande Ellinor Eriksson.

I helgen samlas 249 ombud från 26 distrikt i Västerås för SSU:s kongress. Temat är "Jämlik framtid" och i bagaget har förbundsstyrelsen en rad tuffa krav till Stefan Löfven och partiledningen.

– Vi tycker att det största problemet i samhället är ojämlikheten. Den växte under åtta år med en borgerlig regering, men även nu när samhället polariseras och högerextrema partier växer, säger Ellinor Eriksson, ordförande i SSU.

Har blivit ängsliga

Hon anser att Socialdemokraterna i och med maktskiftet fastnat i en "förvaltande roll" och att regeringen hittills inte gjort tillräckligt för att minska ojämlikheten.

– Det krångliga parlamentariska läget gör vårt parti och vår partiledning ängsligare. Vårt jämlikhetsprogram är ett sätt att säga "fega inte ur, våga minska klyftorna".

SSU vill bland annat införa ett nytt skattesystem där vissa skatter höjs, avskaffa ränteavdraget på sikt och få i gång bostadsbyggandet på allvar. Man vill också lagstifta så att alla kommuner deltar i flyktingmottagandet.

– Vi vill ha en modig regering. Håll inte bara på att förvalta och vara fega – våga ha mod.

Löfven gästar kongressen

Ellinor Eriksson tror att ungdomsförbundets krav har stor chans att nå gehör hos Socialdemokraterna. 90-dagarsgarantin och en individualiserad föräldraförsäkring är exempel på frågor som SSU tidigare har kämpat för och som nu även är Socialdemokraternas och regeringens politik.

– En majoritet av de sakerna som SSU ställer sig bakom på en kongress genomförs på ett eller annat sätt när vår regering har makten. Det gör vår kongress till en av de viktigaste i svensk politikutveckling, säger hon.

Stefan Löfven gästar kongressen på måndag. Finansminister Magdalena Andersson, partisekreterare Carin Jämtin och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är några av de andra som medverkar under helgen.