Han tröttnade på fartdårar – och snickrade ihop en polis

NYHETER

Stig tröttnade på fartdårarna – och snickrade en egen trafikpolis.

Hastigheterna utanför huset sänktes direkt.

– Effekten var helt otrolig, säger norrmannen till Aftonbladet.

Efter att bilar och tung trafik i flera år helt struntat i fartgränserna på 60 km/t utanför Stig Thorbjørn Rognli Dahlhaugs hus så fick han nog – och tog saken i egna händer. I brist på trafikpoliser gick den 36-årige norrmannen in i garaget – och byggde en egen.

– Under flera år har vi haft problem med fortkörning på långsträckan utanför vårt hus. En stor del av trafiken kör i över 80 km/t, det är hopplösa omkörningar och vägen saknar cykel- och gångbana. Så vi fick göra någonting åt problemet eftersom det inte gjordes så mycket från polisens sida, säger Stig.

”Effekten var helt otrolig”

Med bland annat en skottkärra, en stor svart tröja och en hockeyhjälm hade han snart fixat en hemmasnickrad trafikpolis som han placerade utanför huset. En gammal stjärnkikare fick agera lasermätare. Och effekten kom direkt.

– Trafiken gick helt plötsligt fantastiskt strålande – i 60 km/h. Effekten var helt otrolig och vi var helt överraskade över att det var så lite som skulle till, säger Stig.

Polisen kom och tog bilder

Han bor i Grasmyr, mellan Tromsö och Narvik i norra Norge, tillsammans med sin sambo och två barn, 6 och 2 gamla. Tanken på att något skulle hända barnen fick honom att sätta poliskopian vid vägen så att bilarna kunde sakta ner. Idén har hyllats – från nästan alla håll.

– Någon hade bland annat ringt till polisen, så de kom förbi och tog bilder på mitt bygge, men de körde snart härifrån, säger Stig.

– De menade att det var helt okej att den stod där – det var ju ingen trafikfara.

Har blivit lokalkändis

I förra helgen tog Stig bort ”polisen” eftersom det var en festival i närheten. Han var orolig att någon skulle stjäla dockan – som snabbt blivit en välfotograferad lokalkändis. Då sköt hastigheterna genast i höjden igen.

– Trafiken återgick till galningskörning igen och grannarna hörde av sig direkt, så vi fick snabbt sätta upp honom igen. Det verkar ha varit många som uppskattat tilltaget, säger Stig, som hoppas att hastighetsgränsen utanför snart kan sänkas ytterligare.

Tills det händer står hoppet till den hopsnickrade konstapeln utanför huset.

FAKTA

Stig tipsar: Så bygger du din egen trafikpolis

Den händige norrmannen berättar hur man bygger en fågelskrämma för bilister. Du behöver:

En skottkärra.

En stor svart tröja att trä över skottkärrans handtag.

En hockeyhjälm - som du kan trä en bandana över.

Ett par solglasögon att trä på hockeyhjälmshuvudet.

En neonfärgad skyddsväst.

En stubbe eller pall för ”polisen” att sitta på.

Ett par stövlar eller skor.

En stjärnkikare på stativ.