Leif GW Persson: ”Förmodligen är det ett överfall”

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Leif GW Persson tror att polisen tar fast den som är skyldig.
NYHETER

Mordet på den 21-åriga kvinnan i Upplands Väsby kan få en snabb lösning.

Det säger kriminologen Leif GW Persson.

– Med största sannolikhet får man tag på den som gjorde det. Det är en femma på den tiogradiga svårighetsskalan.

Polisen misstänker att den 21-åriga kvinna som hittades död natten mot torsdag i ett motionsspår i Upplands Väsby blev mördad.

Vid 18.30-tiden på onsdagen tog kvinnan bilen till motionsområdet i Runby för att springa. Tre timmar senare anmälde hennes anhöriga henne försvunnen. Hon hittades död i närheten av motionsslingan vid klockan 2 på natten.

– Man vet ungefär när hon åkte dit och man kan mäta hur lång tid det tar att springa från bilen till platsen där hon hittades. Då har du troligen både brottsplats och tidpunkt, säger Leif GW Persson.

”Statistiskt en för henne okänd gärningsman”

Polisen har ännu inte gripit någon gärningsman och har, enligt presstalesman Lars Byström, ännu ingen misstänkt.

Leif GW Persson säger att statistiken talar för att det inte är någon i kvinnans bekantskapskrets som har bragt henne om livet.

– En ensam tjej i en motionsslinga talar för att det förmodligen är ett överfall. Statistiskt ska gärningsmannen då vara någon hon inte känner. Sannolikt har han då varit i området tidigare och spanat.

Hur är återfallsrisken för en sådan gärningsman?

– Den är betydande. Men förhoppningsvis hinner han inte göra det igen för han sitter i finkan relativt snabbt.

Alhem: Polisen bör kartlägga tidigare kontakter

Det kan dock inte uteslutas att mördaren finns i offrets bekantskapskrets. Det säger den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Jag skulle vara otroligt mån att förhöra alla som haft kontakt med henne den senaste tiden, och även kartlägga tidigare relationer, säger han.

Även Sven-Erik Alhem är hoppfull om att fallet ska få en snabb lösning.

– Polisen är mycket duktig på att klara upp så här grova brott. Normalt är det ett mycket gediget polisarbete som utförs.

Under eftermiddagen tog en åklagare över förundersökningen från polisen.

– Det kan betyda att man är nära en lösning, men det kan lika gärna vara så att poliserna är kloka och vill att en åklagare sätter sig in i fallet på ett tidigt stadium, säger Sven-Erik Alhem.