Bestämde sig – efter samtal med Clinton

1 av 4 | Foto: AP
Donald Trump.
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump hade inte bestämt sig för om han verkligen skulle ställa upp i presidentvalet eller inte.

Då ringde Bill Clinton och uppmanade honom att tillskansa sig en större roll i det republikanska partiet.

Strax därefter tillkännagav den 69-årige miljardären sin kandidatur.

Det färska avslöjandet kan bli ett bekymmer för honom i den haussade debatten i natt.

Det är New York Times som avslöjar att Donald Trump och Bill Clinton – själv ex-president och make till demokratiska huvudkandidaten Hillary Clinton – i slutet av maj hade ett långt, privat telefonsamtal.

Och i det uppger källor i bägge läger att demokraten Clinton förvisso inte uppmanade republikanen Trump att ställa upp, men han hjälpte honom med en strategisk analys och föreslog att han skulle försöka tillskansa sig en större roll i sitt parti.

– Du har slagit an en sträng hos frustrerade konservativa och är en alltmer betydande maktfaktor på högerkanten, ska ex-presidenten ha sagt.

Konspirationer om hemligt avtal

Bara några veckor senare kallade den 69-årige tv-stjärnan till presskonferens och meddelade att han han ämnade ge sig in i det republikanska primärvalsracet.

Somliga med fäbless för konspirationer har redan börjat spinna teorier om att Clinton och Trump vid det aktuella samtalet slöt ett hemligt avtal om att den senare skulle ge sig in i kampen för att förstöra den republikanska valrörelsen och bana väg för Hillary nästa höst.

Inga seriösa bedömare lägger någon vikt vid den sortens fantasier; Trump har de facto gått hårt åt Hillary under sin milt uttryckt yviga kampanj och kallat henne både ”kriminell” och ”patetisk”.

Men den pikanta nyheten om nära kontakter med ”fienden” kan ändå bli besvärlig att hantera under den länge emotsedda debatten i Quicken Loans Arena i Cleveland i natt.

Lovar att hålla civiliserad ton

Han har redan fått kritik för sina band till kända demokrater  – och för att i tidigare kampanjer ha stött både Bill och Hillary Clinton finansiellt.

Men vågar rivalerna ens ta upp den känsliga frågan?

De nio medkandidater som flankerar honom på scenen i Cleveland har hittills aktat sig nog för att stöta sig med den spektakuläre celebriteten och hans hängivna supportrar.

Själv lovar Trump att hålla en civiliserad ton – om också konkurrenterna gör det.

– Jag vill inte attackera någon, men om jag själv blir attackerad måste jag svara med samma mynt, säger  han.