Kustbevakningen beslagtog sex ton kokain

1 av 8
NYHETER

Här slår den amerikanska kustbevakningen till mot en ubåt – och hittar sex ton kokain till ett värde av 1,6 miljarder kronor.

Ytterligare drygt 1,8 ton sjönk i Stilla havet utanför Mexiko under rekordbeslaget.

– Varje sådant tillslag ökar säkerheten och stabiliteten i det västra halvklotet, säger kustbevakningens befälhavare Charles W Ray till  NBC New York.

Det var den 18 juli som den amerikanska kustbevakningen slog till mot ubåten, en så kallad narko-ubåt, cirka 32 mil söder om Mexiko. Tillslaget är kustbevakningens genom tiderna största av sitt slag.

– Varje avlyssning av dessa semi-undervattensfarkoster stör transnationella nätverk för organiserad brottslighet och bidrar till att öka säkerheten och stabiliteten i det västra halvklotet, säger Charles W Ray, befälhavare för kustbevakningen i Stillahavsområdet, skriver NBC.

I samband med rekordbeslaget på sex ton kokain till ett värde av 1,6 miljarder kronor kunde fyra misstänkta smugglare gripas. Faktum är att beslaget kunde ha varit ännu större. Drygt 1,8 ton av kokainet försvann ner i Stilla havet under tillslaget.

Sågs från ett plan

Dessa semi-undervattensfarkoster har blivit en favorit hos colombianska smugglare som har använt sig av dem i ett decennium, skriver NBC. Sedan 2006 har minst 25 liknande farkoster stoppats i den östra delen av Stilla havet. Det var ett plan från den amerikanska flottan som upptäckte den blåa hemmabyggda ubåten.

– Allt man kan se från luften är avgasröret och cockpiten, så de är väldigt svåra att se, säger den amerikanska kustbevakningschefen Allyson Conroy.De gripna överlämnades senare till USA:s federala narkotikapolis DEA.